Toisenkin leipomuksen rouva pyöräytti. Joskus kesällä oli hän opiskelijaruokalassa - josta hän ei enää saa opiskelijahintaista ruokaa ja on siitä vähän surullinen - syönyt muistaakseensa "juurespaistoksen" nimeä kantanutta lajia, jossa oli taikinapohjan päällä ikään kuin juureskiusausta. Juurespiirakaksikin sitä ehkä olisi voinut nimittää. Viime viikonloppuna taas rouva oli erään toisen rouvan syntymäpäivillä, ja siellä oli tarjolla mainiota jauhelihapiirakkaa, jonka ohjeen ensin mainittu rouva vonkasi itselleen ja sovelsi sitä omaan juurespaistokseensa. Siitäkin tuli ihan hyvvää, voisiko vaikka nimittää paremmaksi arkipöperöksi tahi varmaan ihan kivaksi työevääksi.
Juurespaistos (pellillinen)
Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
n. 1½ dl grahamjauhoja
1 dl vehnäleseitä
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tlk kermaviiliä
Täyte:
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 lanttu
1 (puna)sipuli
1 prk (200 g) tuorejuustoa (rouvalla oli savuporon makuista)
4 kananmunaa
n. 1 rkl kuivattua timjamia
Sekoita pohjan pehmeään voihin kuivat aineet ja lisää kermaviili. Lisää jauhoja tai tilkka nestettä, jos koostumus ei ole kiinteä mutta vielä helposti leviteltävä. Taputtele taikina pellille.
Raasta tai pilko juurekset pieneksi - ehkä kannattaa raastaa, jos ei pidä raastamista tympeänä ja vastenmielisenä (tämä pitää). Silppua sipuli. Lado juurekset taikinan päälle. Sekoita tuorejuusto, timjami ja kananmunat kulhossa, levittele juuresten päälle. Paista 225 asteessa ehkä puolisen tuntia (eli kunnes juurekset vähän ruskistuvat). Muitakin mausteita voi kokeilla, ja vaikkapa joku murusteltu feta olisi tässä varmasti hyvää. Täytteeseen voi sekoittaa myös kermaa - tällä ohjeella tehtynä munaseos oli vähän työläs saada riittämään koko täytteeseen.
Palsternakka - onko kauniimpaa juuresta olemassakaan? Haljunruskean kuoren alta paljastuu vitivalkoinen sisus.
Lisäys: Piirakka on oikein hyvää vaikka aamukahvilla, kun sen päälle höylää vähän juustoa ja lämmittää mikrossa. Ehkä täytteeseen tosiaan kannattaisi sekoittaa sitä juustoraastetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti