20.6.2010

Ollapa oma piha

Vähän kaikissa seuraamissani blogeissa on viime aikoina tehty jotain raparperistä, ja kun joitain päiviä sitten käytiin vielä Café Esplanadissa syömässä isot raparperipiirakanpalat (+ 2 kahvia = 16 €!!), piti nyt vääntää itsekin pellillinen piirakkaa. Vähän aiemmin olin tehnyt netistä löytyneellä ohjeella piirakkaa viime kesän viimeisistä viinimarjoista, ja ohje oli sen verran hyvä, että päätin käyttää sitä raparperipiirakkaankin. Muokkasin ohjetta himpun verran: neljän kananmunan sijasta nyt löytyi vain kolme munaa. (Olisin itse asiassa tehnyt puolitoistakertaisen annoksen, jos munia olisi ollut tarpeeksi.) Puolet jauhoista vaihdoin rukiisiksi, ja kätkin taikinaan vielä maustamattoman jukurtin jämät jääkaapin perukoilta. Kaardemummaakin ripsautin mukaan. Raparperit hain torilta. Piirakasta tuli oikein hyvä, mutta myönnetään, että Esplanadin piirakka meni ohi.

Sattumalta saatiin tänään sitten vielä eräissä pihatalkoissa raparperijuustokakkua ja raparperi-mansikkakiisseliä. Haluan kasvimaan (ja huussin ja lammashaan).

Tällä viikolla on kyllä tullut syötyä jos vaikka minkälaista herkkua. Eikä ensi viikollakaan varmaan helpota. Tänään sentään mullan lapioiminen varmasti kompensoi sen kakunsyönnin...

Kuvankäsittelyohjelmassa kuvaan voi laittaa tehosteen nimeltä aikakone.
Tässä kuvan pitäisi näyttää 60-lukulaiselta.


Raparperipiirakka


3 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
2 dl öljyä / sulatettua voita
n. 1½ dl maustamatonta (turkkilaista) jukurttia
3 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kaardemummaa
n. 7 vartta raparperiä
sokeria

Sekoita munat ja sokeri. Lisää maito ja öljy/voi ja jugurtti. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Laiskan tiskarin vinkki: kasaa jauhot taikinakulhoon märkien aineiden päälle ja ripottele päälle leivinjauhe ja sekoittele varovasti siinä nesteiden päällä. Vältyt erillisen jauhokulhon pesemiseltä. Kaada pellille. Lado päälle kuoritut ja viipaloidut raparperit ja sokeria. Paista 200 asteessa n. 25 min.

Vaniljakastikkeesta menee maitokiisseli:

5 dl maitoa
2 rkl perunajauhoja
n. 1 rkl vaniljasokeria

Sekoita maito ja perunajauhot. Kuumenna teflonkattilassa kiehuvaksi koko ajan hämmentäen. Ota kattila pois levyltä ja lisää vaniljasokeri.

5 kommenttia:

Eve kirjoitti...

Minäkin oon haaveillu omista raparperin varsista... Kovasti toivoisin, että seuraavassa kodissa jo ois pihalla raparperia.

Sussu kirjoitti...

Mää vähän haaveilin jo raparperin parvekekasvatuksestaki, mutta aika monen lähteen mukaan se ei tule onnistumaan, joten jätin väliin. :/

Unknown kirjoitti...

Ite yleensä sekotan leivinjauheet desimitassa jauhoihin. Jos homman tekee kulhon päällä, ei haittaa, vaikka vähän pöllähtelisikin yli.

Just kattelin, että mulla on vielä viimevuotista raparperia pakkasessa. Hieman liian innokkaasti säästelty! Täytyy tehdä siitä jotain hyvää. Ainakin kiisseliin sen luulisi passaavan vielä.

Nyt menen etsimään sen sun leipäohjeen, koska ostatutin isällä synttärilahjaksi leipävuokia!

Sussu kirjoitti...

Aiotko kokeilla täydellistä leipää? :)

Eve kirjoitti...

Määkin harkitsin sitä saaviraparperimeininkiä, mutta tosiaan niin monissa paikoissa se on teilattu, että pitänee vaan oottaa sitä omaa penkkiä.