Pitsa vai pizza? Tästä olemme joskus siipan kanssa keskustelleet. Itse olen sitä mieltä, nuo taikinalle leivotut täytteet hajautuvat jatkumolle, jonka pizza-päädyssä on jokin italialainen tai täällä kotomaassa jonkin astetta paremman ravintolan lätty ja pitsa-päädyssä kotona arki-iltana tehty pellin kokoinen jauhelihatäytteinen, edampäällysteinen versio. Peruspizzerian (tai -pitserian) viiden euron känkyt sijoittuvat jonnekin puoliväliin - en tiedä ovatko ne pizzaa vai pitsaa.
Joskus voi kuitenkin kotiuunissakin tehdä pizzaa, ja tämä on nyt sitä (vaikka kuva taas tekee ruuasta vähemmän hyvän näköistä kuin se todellisuudessa oli). Ruoka syntyi itse asiassa vähän puolivahingossa kaikesta kaapista löytyneestä ja vähän jostain tarkoituksella ostetusta (mm. tomaattimurska oli päässyt loppumaan, mikä vahinko korjattiin käyttämällä pieni sipaisu ketsuppia ja paljon tuoretta tomaattia), mutta onnistui yli odotusten. Täytteestä puuttuvat kinkku, jauheliha ynnä muut vastaavat, mutta makua - ja tuoksua! - tässä on vaikka muille jakaa. Voimakkaan maun tasapainottamiseksi kannattaa ehdottomasti tehdä pizzan kaveriksi salaatti. Balsamicon vasta löytäneenä ja siihen suuresti rakastuneena hurautin sitä salaatille kastikkeeksi, ja samaa suosittelen muillekin tätä mahdollisesti kokeileville, sillä balsamico sopi mielettömän hyvin yhteen pizzassa olevan vuohenjuuston kanssa. :)
Tomaatti-vuohenjuustopizza
Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 dl vettä
reilu ½ dl öljyä
Sekoita jauhoihin hiiva ja suola, lisää vesi ja öljy ja vaivaa taikinaksi. Anna kohota hyvän aikaa (tai käytä kokonainen pussi kuivahiivaa) ja taputtele pellille.
Täyte:
ketsuppia
4-5 tomaattia
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 punasipuli
vuohenmaitohomejuustoa (Meillä juustovalinnan teki jälleen Prisman kauppias laittamalla juuston lapun "- 30 %", President oli juuston merkki. Myös tavallinen brie sopii varmasti hyvin.)
n. 1½ dl emmentalraastetta
mustapippuria
oreganoa
Levitä pizzapohjalle hyvin hyvin ohut kerros ketsuppia. Lado päälle tomaattisiivuja vieri viereen sekä viipaloitu punasipuli. Laita päälle myös pieneksi pilkottu punasipuli. Vuohenjuuston viipaloimme reilusti pizzan päälle - ehkä paremmin voisi toimia pienemmiksi palasiksi leikattuna. Ripsauta päälle vielä vähän mustapippuria ja paljon oreganoa ja juustoraaste. Juustoraastetta ei tarvitse olla kovin paljoa. Paista 225 asteessa kunnes reunat saavat väriä (noin 15 minuuttia). Anna jäähtyä hetken ennen tarjoilua.
Salaatti:
ruukku jääsalaattia
kourallinen kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä
loraus balsamicoa
Revi salaatti, sekoita joukkoon siemenet. Kasaa salaatti lautaselle pizzapalan päälle ja huljauta päälle balsamicoa.
PS. Paljolti samanlainen pizza on tehty vastikään bongaamassani Fakta ja Farfalle -blogissa (mitä en kuitenkaan lukenut ennen oman pizzan tekoa!), jossa on myös muita varsin herkullisen näköisiä kokkauksia. Kannattaa käydä kurkkimassa! :)
7 kommenttia:
Mää täällä kuolaan näitä sun ruokakuvia katellessa! Pitäs varmaa tulla kyläileen teille :D
Nam, tuo oli kyllä sillä sun skaalalla pizzaa! Balsamico tai oliiviöljy on kyllä parhaita salaatinkastikkeita.
Vaikkei mun ruokakuvat niin onnistuneita ookaan :D
Mää en kauheasti käytä oliiviöljyä vaan oon menny rypsiöljyllä. Siitä tosin saa lähinnä rakennetta salaattiín, oliiviöljystä varmaan makuakin. Ostin nyt yhteen ruokaan seesamiöljyä, jota vois kans varovasti kokeilla salaattiin. Se ainaki tuoksu ihan mielettömän hyvältä :)
Varmana hyvvää se seesamiöljy. Ai niin, jostain syystä mulle maistuu soijakastike varsinkin vähän ruokasimmissa salaateissa. Siinähän on vaan aika paljon suolaa... toisaalta esim. kaupan salaattikastikkeissa taitaa olla tosi paljon sokeria. Ei se sekään hyväksi taija olla... ja soijakastiketta saa onneksi vähäsuolasenaki, tosin siinäki on varmaan silti paljon suolaa.
Enpä oo kokeillukaan koskaan soijakastiketta salaatissa, mutta pitääpä testata seuraavan kerran kun jotain ruokaisampaa tulee tehtyä... Onhan niissä varmaan suolaa aika paljon (yritin googlata kun omassa soijakastikepullossa ei pitoisuutta sanottu - n. 10-15 % näyttäis olevan), mutta valmiissa kastikkeissa taitaa olla sen sokerin lisäksi myös suolaa jonniivverran. Ja toisaaltahan soijakastike on kyllä niin voimakkaan makusta, ettei sitä ihan hirveästi kuitenkaan holvaa siihen päälle.
Kokeilin tuota seesamiöljyä nyt mysliin, mutta en tiiä olisko pitäny laittaa enemmän, ku tuli vähä mautonta mysliä. :/
Kiitos kommentistasi ja tervetuloa vierailemaan uudelleenkin :)
t. Fakta & Farfalle
Varmasti tulenkin, ihana blogi teillä! :)
Lähetä kommentti