11.3.2010

Jotain hyvää opetusharjoittelussakin

Olin seuraamassa aamulla ysiluokan köksäntuntia, jossa tehtiin chili con carnea ja chilistä suklaakakkua. Opettaja toi meillekin suklaakakun reseptin eteen ja sanoi: "Mutta kakkua ette saa." Ja niinhän se sitten piti kotiin päästyä tehdä se kakku itse, kun juuri sopiva määrä kananmuniakin oli jääkaapissa odottamassa. (Kaupasta kannattaa ostaa vähän enemmän kananmunia kuin on juuri silloin tarvis, jotta voi sitten munien parasta ennen -päiväyksen mentyä todeta, että pitäähän ne nyt hyvänen aika johonkin käyttää etteivät pilalle mene, ja leipoa jotain.)

Kaakusta tuli ihan hyvää, mutta paistoin sen liian kuivaksi. Ja vaihdoin voin öljyyn kosken jaksanut voita ostaa ja luotan vielä siihen, että öljy on voita terveellisempää. Tähän ehkä voisi sopia myös ihan suklaa eikä vain kaakaojauhe, tulisi kai mehevämpää. Mutta meni tämä näinkin. ;) Ja ai niin, kun ei ollut voita, niin öljytin vuoan enkä jaksanut siihen äheltää mitään korppujauhoja, ja niinhän tuo pentele jäi vuokaan kiinni. (Mutta sitten saa kaapia suoraan suuhun ne vuokaan kiinni jääneet räippeet.)



Chilinen suklaakakku

2 munaa
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
chiliä: vajaa 1 tl kuivattuja chilihiutaleita tai 1 maustemitta (käyttääkö joku näitä oikeasti vai onko ne vain köksäntuntien hapatusta?) chilijauhetta tai 1-2 tl tuoretta chiliä hienonnettuna - tai pistä enemmän jos tuntuu että uskallusta riittää, vähemmän elä ainakaan!
100 g voita tai 1 dl öljyä

Vaahdota muna ja sokeri. Lisää kuivat aineet ja sulatettu voi tai öljy. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 200 asteessa n. 15 min. Alkuperäisessä ohjeessa oli jopa 15-20 min, ja tuo 15 oli ainakin mun vuoalle liian kauan. Ehkä jopa 10 min voi riittää.

Kakku tarjottiin köksällä ranskankerman ja vadelmien kanssa. Minäkin hankin ranskankermaa mutta korvasin vadelmat itsetehdyllä viinimarjahillolla. Hilloa piti tehdä, kun oli pakastimessa iso pussi sen verran mehustuneita marjoja, että piti ottaa koko könttä sulamaan kerralla, kun ei siitä osia saanut nyrhennettyä. Tuo ranskankerma oli ihan uutta mulle tuollasen makean kylkiäisenä, mutta oli vallan kerrassaan mainiota. Ja kirpeä hillo myös. Monta voimakasta makua siis, mutta toimi kyllä.

Lisäys: Söin kakkua nyt seuraavana päivänä, ja ei tuo ohje kyllä suoraan sanottuna ihan kauhean häävi ole. Suosittelenkin laittamaan chiliä vaikka johonkin hyvään mutakakkumaisempaan ohjeeseen.

Ei kommentteja: