21.12.2010

Joululeipä

Suurin osa kaikista vuokaleipäyrityksistäni on mennyt pieleen, mutta nyt sain jopa jotain onnistunutta aikaiseksi. Tosin alkuperäisenohjeen mukaan tehtynä ei aivan onnistunutta lopputulosta tullut: kokeiltiin tätä vähän aikaa sitten I:n kanssa, ja taikinaa tuli kahta leipää varten ihan käsittämättömän pieni nyttyrä. Leipä oli kuitenkin hyvää, joten otin uusiksi ja kaksinkertaistin ohjeen taikinamäärän ja sain aikaiseksi jo enemmän kokonaista leipää muistuttavan asian.

Aniksenmakuinen rusinaleipä (2 vuokaleipää, ohje Kotivinkin Jouluherkuista vuodelta 2008)

1 l piimää
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
2 rkl hienonnettua anista (tätä ei kaupasta löytynyt, joten laitettiin kokonaisia siemeniä)
(1 rkl kuminoita, nämä lisäsin itse)
2 dl rusinoita
2-3 dl auringonkukansiemeniä
10 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva lämmitettyyn piimään, lisää suola, mausteet, rusinat ja siemenet ja alusta jauhoilla tasaiseksi. Kohota kaksinkertaiseksi, jaa kahteen voideltuun leipävuokaan ja kohota vielä. Voitele halutessasi ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. (Mää en saa koskaan mitään siemeniä pysymään kiinni leivonnaisissa, joten jätin pois.) Paista 200 asteessa n. tunti.

Leivän päällä maistuu parhaiten jokin voimakas juusto, graavilohi tai muu leivän makeudelle kampoihin paneva.

3 kommenttia:

I kirjoitti...

Voisin itekin joskus kokeilla uudestaan, vaikka nyt tuntuu, että vähäksi aikaa makean leivän kiintiö on tullut täyteen ja ruisleipä voisi pikkuhiljaa olla kova juttu.

Mistä tätä ruokaa oikein riittää ja miksi sen kaiken pitää päätyä mun mahaan?!?! Mutta vähänkö oon nyt ylypiä kun sain nimeni tähän sun blogiin, vaikkakin vähän salamuodossa ;D

Sussu kirjoitti...

Meillä on vielä toinen noista joululeivistä syömättä, eikä itse asiassa joululeipäkiintiö ole tullutkaan ollenkaan täyteen. (Taisin Pattijoella syödä yhden palan...)

Mutta huomenaamulla meillä laitetaan aamupalaksi kaurapuurua ja päälle lapataan mustikoita!

SakariSokeri kirjoitti...

Hyvää alkanutta vuotta!