9.7.2009

Elämä punaiseksi

Ostin kävelykadun torikojulta uutta porkkanaa, punajuurta ja kukkakaalta. (Miksi kaupoissa ei ole kotimaisia juureksia?!) Ensin laitoin niitä folionyytissä raejuuston ja brien kanssa, ja eilen kokeilin Pirkan parhaan leivontakirjan ohjeella punajuuripiirasta (löytyy myös täältä). Yleensä sovellan ohjeita aika paljonkin, usein huonollakin menestyksellä. Tällä kertaa pitäydyin ohjeessa varsin tiukasti, vain pohjaan käytettyjä grahamjauhoja laitoin enemmän kuin kirja opasti ja täytteen punajuuren päätin raastamisen sijasta pilkkoa, jotta koko keittiö ei olisi ihan punajuurimehussa. Tulos oli ihan kelpo ja todella täyttävä. Mausteita olisi voinut olla enemmänkin, samoin sinihomejuustoa. Tosin mies epäili, että syynä juuston maistumattomuuteen oli se, että kyseessä oli kevytjuusto. Voi olla oikeassakin. 17-prosenttinen Aura on ehkä vähän kumimaista, mutta ajattelin, ettei se haittaa kun ruoka kuitenkin menee uunin kautta. Mutta seuraavalla kerralla ehkä täysrasvaista.


Punajuuripiiras (pienin muutoksin)

Pohja:
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl grahamjauhoja
100 g voita
3-4 rkl vettä

Nypi jauhot ja pehmeä voi sekaisin, lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin. Taputtele taikina piirakkavuokaan. Tee foliosta pitkulaiset tuet piirakan reunoille, pistele pohja ja paista pohjaa 200 asteessa 15 min.

Täyte:
3-4 (n. 400 g) punajuurta (meillä kolme mielestäni pienehköä)
125 g sinihomejuustoa
2 prk kermaviiliä
3 kananmunaa
2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl timjamia (laittaisin kokonaisen teelusikallisen)
½ tl mustapippuria (tätäkin vähän enemmän)

Leikkaa/raasta punajuuri silpuksi, sekoita täytteen ainekset sinihomejuustoa lukuun ottamatta. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle, murustele päälle sinihomejuusto ja jatka paistamista 50 min. Jos piirakka tummuu liikaa, laita päälle foliota (esim. ne pohjan paistossa käytetyt foliosuikaleet auki käärittynä). Kuten kuvasta näkyy, meillä piirakka pääsi vähän tummumaan, mutta maussa asti ei onneksi tuntunut.


Ohjeessa neuvottiin tarjoilemaan piirakka raikkaan vihersalaatin kanssa. Meidän salaatista löytyi jää- ja lehtisalaattia, herneenversoja, kurkkua ja keltaista tomaattia (koskapa punaiset olivat kaupassa kovin huonokuntoisia), kastikkeena balsamicoa ja rypsiöljyä. Ilmeisesti jotkut vähän karsastavat rypsiöljyn käyttöä salaatinkastikkeena, mutta kun rypsiöljy on melko neutraalin makuista, sopii se mielestäni salaattiin mainiosti.

MUOKS. Muutaman päivän jääkaapissa ollut piirakan loppu oli muuten todella hyvää - ehkä jopa parempaa kuin tuoreena. Jos tätä kokeilee, niin kannattaa antaa piirakan vetäytyä hyvän tovin tai ainakin säästää palanen myöhempää herkuttelua varten!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, oon kans aatellu että 17% Aura menis pitsassa tms. mutta oon luopunu sen käytöstä. Sillon harvoin (lue: kun tehdään pitsaa tai kun Antti on keikalla) kun ostan Aurajuustoa, pitää sen maistua kunnolla ja siksin oon yhen kevytversiohairahduksen jälkeen pitäytyny sillä täysrasvalinjalla.

Sussu kirjoitti...

Juu. Muissa maitotuotteissa vähärasvaisuus toimii mun mielestä oikein hyvin, mutta juustot on ehkä aina vähän kumisia vähärasvaisina.

Ja toisaalta, tuskin se silloin tällöin harvoin käytettävän Auran rasvapitoisuus mitään ratkaisee...

Sussu kirjoitti...

Mutta nytpä aloinkin miettiä, ja tuli ihan sellainen muistikuva, että noissa mainitsemissani juuresnyyteissä käytin nimenomaan kevytbrietä (joka taisi olla parasta ennen -päiväyksen alennuksessa), ja siinä se oli kyllä ihan hyvää. En mene tosin vannomaan että se olisi ollut kevyttä.

Anonyymi kirjoitti...

Brie on kyllä koostumukseltaankin erilaista niin aurajuuston kuin höylättävien juustojen kanssa. Ja tosiaan, muissa maitotuotteissa vähärasvaisuus on mullakin enemmän sääntö kuin poikkeus