8.7.2009

Lettukestit eli lättyjuhulat ja uusi blogi!

Koska minusta alkoi tuntua siltä, että kirjoitan aina vain ruuasta, päätin jättää muut aiheet kokonaan pois. Edessäsi on nyt siis ruokablogi. Muutama asia kerrottakoon:

1) En ole mikään turhan hyvä kokki, mutta pyrin parempaan. Ruuanl
aitto ja etenkin syöminen on kivaa.
2) Kokkaamista huonommin hallitsen valokuvauksen. Jostain syystä ruoka näyttää livenä aina herkullisemmalta kuin valokuvissa. Pitäisiköhän hankkia valkoisia lautasia ihan vain sitä varten, että ruoka näyttäisi kuvassa hyvältä?
3) Näin kesällä tulee laitettua enemmänkin ruokaa kotona, muulloinhinnä viikonloppuisin. Mutta ehkä silti keksin jotain kirjoitettavaa - ehkä tämä blogi jopa innostaa kokkailemaan enemmänkin!

Ja sitten (rumpujen päristystä) - ensimmäisen muonan esittelyyn (kossh)! Muutama ilta sitten keksimme paistaa lättyjä ja pitää ihan pienimuotoiset lettukestit. Olen viime päivinä selaillut (töissä...) paljon ruoka-aiheisia sivuja ja paljon olen tykännyt Lettupannu-blogista, jossa kokkaillaan kasvisruokaa. Sieltä löysin alunperin ohjeen banaanista tehtyyn jäätelöön (tai jäätelöntapaiseen), ja Lettupannuun ohje oli otettu blogista nimeltä MonkeyFood. Homma on äärimmäisen simppeli: pakastimeen pilkotaan muutama banaani, annetaan niiden jäätyä, otetaan sulamaan ja surrutellaan sauvasekoittimella muusiksi. Kokeilin jo aiemmin banaani-suklaajäätelöä, johon laitoin banaanin lisäksi tummaa suklaata rouhittuna sekä vähän vaniljasokeria, mutta omaan makuuni syötävä oli liian äitelää. Lisäksi mieleen tuli elävästi lapsena syöty piltinkaltainen banaanimössö.

Ohje vaikutti kuitenkin ihan kehityskelpoiselta, ja kun yhtenä päivänä alkoi tehdä mieli lättyjä, päätin kokeilla lättyjen kaveriksi banaanijäätelöä Lettupannun tapaan puolukalla terästettynä. Halusin herkkuun vähän sattumia, joten ostin marketin karkkihyllyltä muutaman vaniljafudgen. (Onpa muuten karkki, joka teoriassa vaikuttaa vähän turhan öllöltä eikä muutenkaan oikein istu irtokarkkimieltymyksiin mutta joka kuitenkin aina löytää tiensä pussiini.)


Tämä kirpeänmakea kombinaatio kera vähän suolaisten, voissa paistettujen lättyjen toimikin tosi tosi hyvin, joten mikäs olisikaan parempi tapa aloittaa tämä blogi. Tässä siis:

Lättyjä ja puolukka-toffeejäätelöä (edes vähän terveellisemmin)

Lätyt:
½ litraa rasvatonta maitoa
2 munaa
½ dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
paistamiseen voita

Sekoita lättytaikina ja jätä turpoamaan hetkeksi. Paista lätyt voissa valurautapannulla, jos sellainen kaapista löytyy. (En tiedä onko valurautapannussa oikeasti mitään taikaa lätynpaistossa, mutta on siinä ainakin fiilistä enemmän.)



Puolukkajäätelö (määrät jäivät merkitsemättä ylös):
n. 3 banaania
n. 2 dl pakastettuja puolukoita
6-7 palaa vaniljafudgea

Laita banaanit pakkaseen hyvissä ajoin ja ota ne myös hyvissä ajoin sulamaan, sillä aivan jäistä banaania ei kannata lähteä muussaamaan. Pilko vaniljafudget noin puolen sentin kuutioiksi. Laita banaanit ja puolukat samaan kulhoon ja survo sauvasekoittimella pehmeäksi ja kuohkeaksi mössöksi ja lisää toffeepalaset.



Iske lättyjen päälle reilusti puolukkajätskiä ja nauti vaikkapa nuoruusnostalgiamusiikin tahdissa, niin kuin meillä tehtiin. :)


Ei kommentteja: