19.7.2009

Kiinalainen kaalisalaatti

Idässä osataan kaalin laitto: olen puputtanut suurella halulla joskus UniCafessa salaattipöydässä tarjolla ollutta hapankaalia, ja kiinalaisten ravintoloiden kaalisalaatti on myös suurta herkkuani. Wrong Noodle Barissa, jossa olen käynyt kaksi kertaa nuudeleita syömässä, on ruokaa odoteltaessa tarjottava pikkuinen kaaliannos mielestäni jopa pääruokaa parempaa. Kun kaali on lisäksi halpaa, terveellistä ja ekologista, päätin kokeilla kiinalaisen kaalisalaatin tekemistä.


Ohje löytyi googlaamalla joltain karppausaiheiselta keskustelupalstalta. Ihan nopsasti salaatti ei valmistu, vaan sen pitää antaa tekeytyä useamman tunnin ajan. Itse en malttanut ihan ohjeessa mainittua aikaa odottaa ja oioin mutkia muutenkin sekä vähensin vähän suolan ja sokerin määrää terveyshössötyksissäni. Voi olla, että ihan ohjeen mukaan tehtynä salaatista olisi tullut vielä parempaa, mutta ei tuo yhtään pahalta maistunut nytkään, vaan meni mainiosti sekä yksinään että grillitassun kaverina.

Salaattiin tulee muuten melko tavallisia aineksia, erikoisempaa on vain seesamiöljy, joka on alkuperäisen lähteen mukaan kuitenkin välttämätöntä, jotta salaatti maistuisi siltä miltä pitääkin. Veikkaisin, että sitä löytyy isoimmista ruokakaupoista. Itse kävin ostamassa sitä naapurin kiinalaisesta ruokakaupasta, 2,5 dl:n pullo maksoi viitisen euroa. Öljy tuoksuu aivan mielettömän hyvälle, ja nyt yritänkin kovasti keksiä sille muitakin käyttötarkoituksia. Uskaltaisikohan sitä kokeilla omatekoisen myslin maustamiseen..?

Kaalta Pekingin tapaan (suluissa omat muutokseni)

n. 1 kg kaalta

2 rkl merisuolaa (n. 1 rkl tavallista suolaa)
1-2 cm tuoretta inkivääriä ohuiksi tikuiksi suikaloituna (1 tl kuivattua
)
5 rkl sokeria (3 rkl)

2½ rkl oliiviöljyä (rypsiöljyä)
2½ rkl seesamiöljyä
3 kuivattua tai tuoretta chiliä hienonnettuna (1 rkl valmista chilirouhetta maustehyllystä)
1 tl setsuaninpippuria (mustapippuria)
5 rkl riisiviinietikkaa (omenaviinietikkaa)


Laita ohueksi suikaloitu kaali isoon kulhoon ja ripottele mukaan suola. Jos kaali on kovin kovaa, sitä voi nuijia pehmeämmäksi. (Käytin varhaiskaalta, e
n nuijinut.) Anna kaalin seistä huoneenlämmössä 2-3 tuntia, jonka jälkeen puristele kaalista molemmin käsin ylimääräistä nestettä pois. (Tämä vaihe tuntui jotenkin ällöttävältä - puristella nyt ruokaa käsin! Mutta sitten tajusin, että puristellaanhan esim. sämpylätaikinaakin...)

Laita kaali toiseen kulhoon ja lisää inkivääri kaalikasan keskelle. Ripottele sokeri kaalin pinnalle, ei inkiväärin päälle. Kuumenna seesamiöljy (alkuperäisen ohjeen mukaan savuavan kuumaksi, ei ole kuitenkaan tarpeen). Ota pois liedeltä, lisää chili ja pippuri. Kaada kuuma öljy inkiväärin päälle (irrottaa ilmeisesti makua inkivääristä). Lisää etikka ja oliiviöljy, sekoita. Itse laitoin ensin kaalin joukkoon vain sokerin. Inkiväärin sekoitin kuumennetun öljyn joukkoon, samoin kuin muut mausteet ja etikan, jotta saisin mausteet sekoittumaan tasaisesti salaattin. Anna seistä huoneenlämmössä toiset 2-3 tuntia (tai puoli tuntia jos et malta odottaa). Salaatin pitäisi alkuperäisen lähteen mukaan säilyä jääkaapissa jopa pari viikkoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvää, mutta suolaa tuli ensimmäisellä kerralla liikaa. Nyt käyn ostamassa oikeeta inkivääriä ja seesam-öljyä. Sulo

Anonyymi kirjoitti...

Sairaan suolaista.