29.7.2009

Vaikeuksien kautta voittoon: pahasta dipistä hyvää piirakkaa

Jotta kukaan ei sentään minään Michelin-kokkina minua pitäisi (hoho!), niin kerron teille tarinan korianterista ja epäonnistuneista makukokeiluista.

Kaikki alkoi, kun piti toissa päivänä ostaa persiljaa kaupasta. Ei löytynyt, ja hätäpäissäni ostin ruukun korianteria, koska muistelin jossain ruokaohjeessa näiden kahden olleen keskenään vaihtoehtoiset. Käytin korianteria lihapulliin, joista tuli hyviä
. Yrttiä kuitenkin jäi vielä puoli ruukkua, ja kun ruukun kyljessä mainittiin korianterin sopivan erityisesti porkkanan kanssa, keksin tehdä leffaevääksi (telkkarista Dodgeball - Boltsit pelissä) porkkanoita ja kermaviilidippiä, johon korianterin upottaisin. Dipin tein ja kannoin sen sohvapöytään. Mies maistoi ja mietti, että mikä maistuu omituiselta. Epäili porkkanan olevan pilaantunutta ja maistoi porkkanaa paljaaltaan. Hyvää oli. Maistoi sitten palasen korianteriruukusta ja sehän se sitä pahaa oli. "Tunkkaista", oli miehen mielipide. (Minun mielestäni yrtti on pikemminkin saippuaisen raikasta...) Noh, yritin vielä pelastaa dippiraukan, ja korianterin maun peittämiseksi laitoin vähän lisää suolaa ja pippuria. Tulos: dippi oli niin suolaista ettei sitä syönyt se kuuluisa Erkkikään.

Ruuan heittäminen roskiin on vastoin kaikkia periaatteitani ja
laitoin epäonnisen dipin vielä jääkaappiin odottelemaan parempia aikoja. Eilen keksin, että käytän dipin suolaisen (kirjaimellisesti!) piirakan täytteeseen. Tulos: ruoka oli hyvää, omasta mielestäni ei mitenkään erityisen mausteista tai suolaista (maukasta kyllä), miehen mielestä kovinkin mausteista mutta hyvää yhtä kaikki.


Loppu hyvin, kaikki hyvin -piirakka

Paha dippi:
1 prk kevytkermaviiliä
n. puoli ruukkua korianteria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
½ tl hunajaa
½ tl chilijauhetta

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2 tomaattia
2 kananmunaa
(loraus maitoa)

Pohja:
2 dl grahamjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
75 g voita
n. ½ dl öljyä
(vettä)

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja nypi voin kanssa murumaiseksi. Lisää öljy ja vettä jos taikina tuntuu liian kuivalta. Taputtele taikina piirasvuokaan.

Täytteeseen ruskista jauheliha ja silputtu sipuli. Sekoita kermaviiliin hienonnettu korianteri ja valkosipuli ja muut mausteet, lisää kananmunat ja tarvittaessa loraus maitoa. Meillä kermaviiliä oli vähän vajaa purkki, joten lisäsin maitoa ehkä puolisen desiä.

Kippaa piirakkapohjalle jauheliha ja sipuli, viipaloi päälle tomaatit ja kaada kermaviili-munaseos päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.

Ei kommentteja: