26.7.2009

Lisää levitekokeiluja

Eilen illalla ruokablogeissa samoillessani törmäsin Lettupannussa auringonkukansiementahnaan. Kun lähestulkoon kaikki tykötarpeet sattuivat löytymään omasta kaapista, päätin kokeilla levitettä saman tien. Vain ohjeessa olevan sitruunamehun jouduin korvaamaan omenaviinietikalla. Aiempiin margariinipohdintoihini liittyen tämä ohje tuli kuin tilauksesta, sillä tässä levitteessä on vain paljon hyvää rasvaa - ja hyvää makua, minkä vuoksi leipä ei välttämättä muuta päällystettä kaipaakaan (vaikkeivät ne tietysti makua haittaakaan). Maku ja rakenne on samantyyppinen kuin maapähkinävoissa, mutta sopii kyllä mielestäni paljon paremmin suolaiseen kuin makeaan. Auringonkukansiemenet maistuvat tässä siis melko pähkinäiselle. Mausteita olisi ehkä voinut olla reilumminkin, ohjeessa ovat nyt käyttämäni määrät.




Auringonkukansiemenlevite

1 dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulinkynttä (tai vaikka 3-4)
4 aurinkokuivattua tomaattia
kymmenkunta tuoretta basilikanlehteä
½ tl suolaa
1 tl omenaviinietikkaa
vettä

Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla ruskeiksi, siirrä kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet, pilko ne pariin osaan ja paista pannulla tomaattien öljyssä, kunnes sipulit ovat vähän pehmenneet ja saaneet väriä. Soseuta sauvasekoittimella siemenet, valkosipuli, tomaatit ja basilika tahnaksi. Lisää etikka, suola ja vettä sen verran, että tahnasta tulee sopivan paksua leivälle levitettäväksi. Maistele ja lisää esim. mustapippuria tai chiliä jos maku tuntuu liian pliisulta.

Tätähän voisi kokeilla ehkä myös peston tapaan spagetin maustamisessa, hmm... Tahnasta pitäisi varmaan tehdä vähän löysempää esim. öljyä lisäämällä, ja tomaattiakin voisi ehkä olla reilummin. Ehkä seuraavaksi pitääkin tehdä ihan pestoa itse, kunhan basilikaviljelmät parvekkeella vähän vielä kasvavat.

Ei kommentteja: