12.8.2009

Linssikeitto

Ostin edellisen postauksen salaattia varten ensimmäistä kertaa ikinä linssejä. Tänään tein niistä sopan, ihan omasta päästä keksin ohjeen ja tuli hyvää. Erityisen ylpeä olen siitä, että en laittanut keittoon liemikuutiota: ruuasta kuin ruuasta saa hyvää liha/kasvis/kalaliemikuutiolla, joten sen poisjättäminen on kohdallani aina pienoinen riski. Mutta vain kokeilemalla oppii, ja tämä oli hyvä kokeilu.



Linssikeitto

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä

5 tomaattia
3 dl punaisia linssejä
1 l vettä
2 rkl ketsuppia
1 tl suolaa

1½ rkl kuivattua mietoa chiliä
2 tl juustokuminaa
reilusti tuoreita yrttejä

Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi tomaatti pieneksi. Kuullota sipuleja & tomaatteja öljyssä kattilassa, kunnes sipulit ovat vähän pehmenneet. Lisää vesi, linssit, ketsuppituraus ja mausteet. Keitä noin 10-15 min. ja silppua pinnalle tuoreita yrttej
ä. Itse käytin äitin tuomispaketista basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia - jos kotoasi ei vastaavaa pakettia tai omaa ryytimaata löydy etkä viitsi kovin montaa yrttiä kaupasta ostaa, laita pelkästään persiljaa. Tarjoile halutessasi keiton kaverina raejuustoa.

Jälkiruuaksi kokeilin avokadopohjaista suklaamoussea, jonka iskin pakastimeen tarkoituksenani tehdä jotain jäätelöntapaista. Mousse ei ehtinyt oikein jäätyä, joten söimme vain kylmää moussea. Omasta kaapistani ei löytynyt alkuperäisessä ohjeessa ollutta sitruunaa, joten jätin sen pois. Sitruunaa kuitenkin kannattanee laittaa, sillä tästä minun versiostani tuli vähän turhan öllöä, eikä puolukkasurvoskaan oikein riittänyt moussea terävöittämään. Ei tämä pahaa silti ollut. Lisämausteeksi iskin jääkaapin perältä vähän aikaa sitten ostamani kookoshillopurkin loput.


Suklaamousse avokadosta (ainakin 2-3 annosta)

2 kypsää avokadoa
n. 1-1½ dl vettä
n. 1-1½ dl tummaa kaakaojauhetta
n. 2 tl tummaa ruokosokeria
1 tl kanelia
2 rkl kookoshilloa

Soseuta avokado sauvasekoittimella, sekoita joukkoon vesi, sokeri ja kaneli (ja se sitruuna...). Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.

Nyt tuli mieleeni, että mousseen voisi hyvinkin sekoittaa jotain kovaa, esim. pähkinärouhetta, joka myös (konkreettisesti) terävöittäisi herkkua. Kokeilemisiin siis!

Ei kommentteja: