15.8.2009

Keravan hätävara

Tänään illalla saatiin yllätysvieraita, joten sain hyvän syyn leipoa jo jonkin aikaa hippuilemaani punaviinimarjatorttua. Ohje on ollut minulla jo varmaan kymmenen vuotta, enkä enää sen alkuperää muista. Muutamaan vuoteen en ole tätä leiponut, mutta saadessani Pattijoelta viinimarjoja muistin taas sen olemassaolon. Ehdottomasti parasta ohjeessa on pohjaan tuleva kaardemumma, eikä päälle tuleva marenkikaan missään nimespahaa ole. Ja yhteenkin ne pelavat mainiosti! Sen verran muutin vanhaa ohjettani, että vaihdoin puolet jauhoista grahamiksi. Toimi taas aivan hyvin. (Toimimatta on ollut oikeastaan vain pari päivää sitten tehty pannukakku, joka ilmeisesti jauhojen vaihdosta johtuen jäi ihan hirvittävän löysäksi. Tosin sen olisi voinut päätellä jo taikinavaiheessa ja lisätä vähän jauhoja. Ensi kerralla...)


Punaviinimarja-marenkitorttu

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
1 keltuainen
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
vajaa 1½ dl grahamjauhoja
reilu tl kaardemummaa

Täyte:
1 valkuainen
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 3dl viinimarjoja

Vatkaa voi ja sokeri, lisää keltuainen ja kokonainen kananmuna. Sekoita kuivat aineet joukkoon. Laita kaardemummaa vielä vähän lisää, koska se on niin hyvää. Vatkaa marengin valkuainen ja sokerit keskenään, kääntele joukkoon viinimarjat. Pakastemarjat kannattaa ottaa sulamaan vähän aikaisemmin, jotta marengista ei tule ihan liian jäykkää käsiteltävää. Voitele irtopohjavuoka ja laita taikina vuokaan. Levitä marja-marenkiseos varovasti taikinan päälle. (Kannattaa kipata marenkia suoraan kulhosta jo ympäri piirakkaa, sillä etenkin jäisistä marjoista tehtynä se on niin kovaa, että sitä levittäessä lähtee helposti pohjataikinakin luistelemaan.) Paista 175 asteessa n. 35-40 minuuttia, kunnes marenki on saanut väriä ja sitten vielä vähän lisää, sillä marjojen vuoksi piirakka jää helposti vähän löysäksi. Heitä tarvittaessa foliota päälle estämään liikaa tummumista.

Ei kommentteja: