17.10.2009

Sienisato käyttöön

Hyödynsin kuivattuja suppiksia ensimmäisen kerran makaronilaatikkoon, josta ei tullut mitenkään ihmeellistä. Makaronilaatikkoa. Toisella kerralla sienet pääsivätkin sitten jo paljon paremmin loistamaan, kun tein niistä hätäisen piirakan. En muista mistä olin tulossa, mutta olin hirvittävän nälkäinen, ja suunnittelin hetken jo hakevani sadan metrin päässä olevasta Hesburgerista jotain apetta. Onneksi en hakenut. Sienet maistuivat tässä tosi hyvälle, ja isot (kokonaiset ja puolikkaat) suppilovahverot olivat aika hauskoja.

Suppikset ovat muuten osoittautuneet varsin hauskoiksi kavereiksi: kun niitä liottaa vedessä hetken, ne muuttuvat rusinasienistä jälleen ihan oikean sienien näköisiksi, saavat värinsäkin takaisin! Sienien liotusvesi kannattaa käyttää ruuanlaittoon, koska siihen liukenee makua sienistä. Itse en tosin muistanut, joten jouduin kaatamaan liotusveden viemäriin. :(


Suppilovahveropiiras (näin sen muistaakseni tein)

Pohja:
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
100 g voita
3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:
100 g sulatejuustoa
1 dl maitoa
1 dl sienten liotusnestettä
2 kananmunaa
n. 3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 punainen paprika
öljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia
mustapippuria, suolaa

Aloita täytteestä. Laita suppilovahverot likoamaan veteen. Kuumenna kattilassa maito, sienten liotusvesi ja sulatejuusto, kunnes juusto on sulanut maidon joukkoon. Siirrä jäähtymään.

Silppua paprika ja sipuli ja pehmennä niitä öljyssä pannulla. Lisää mukaan sienet ja kääntele vielä hetki.

Valmista pohja: nypi jauhot ja huoneenlämpöinen voi keskenään, lisää vettä kunnes saat sopivan käsiteltävän taikinan. Taputtele taikina piirasvuokaan. (Jos et yhtään tykkää tästä vuokaantaputteluvaiheesta, niin tee taikina puolitoistakertaisena.)

Sekoita jäähtyneeseen maito-juustoseokseen kananmunat ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Kippaa sieni-paprika-sipuliseos piiraspohjalle ja kaada päälle maitoseos. Paista n. 20 min 200 asteessa.

Ei kommentteja: