5.1.2010

Onnistuneita rouhennuksia yms.

Vaikka viimeaikoina monet leipomukseni ovat epäonnistuneet, kun olen lisännyt niihin liikaa leseitä ja muuta, niin olenpa jossain onnistunutkin.

Paras keksintö oli ruispizza, joka syntyi karmivassa nälässä: ei taikinan vaivaamista sitkon saamiseksi eikä kohottamista - aineet (vesi ja ruisjauho) vain sekaisin ja taikina pellille. Nopeaa ja kätevää!


Myös ciabattan tuunaaminen onnistui. Ciabattaa tuli tehtyä useinkin, kun olimme vasta muuttaneet Espooseen, mutta nyttemmin sen tekeminen on jäänyt. Kun pari päivää sitten suunnittelin leipovani vielä joululimppua, mutta huomasin, että siihen tarvittava piimä puuttuu, päätin hätäpäissäni tekaista ciabattaa pitkästä aikaa. Alkuperäinen ohje on Pirkan. Lisäsin ohjeeseen ruisjauhoja ja vehnäleseitä, ja tuli kyllä älyttömän hyvää. Kolme isoa leipää katosi parissa päivässä. Tässä viritetty versio:

Kuituisempi ciabatta

50 g hiivaa
1 l kylmää vettä
2 tl suolaa
9 + 6 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäleseitä
½ dl öljyä
2 rkl siirappia

Liuota hiiva veteen, lisää suola ja 9 dl vehnäjauhoja. Vatkaa vellimäiseksi. Lisää leseet, ruisjauhot, öljy ja siirappi ja vähitellen loput vehnäjauhot. Taikina saa olla löysähköä. Jätä kohoamaan 1,5-2 tunniksi. Kumoa taikina pöydälle, jaa kolmeksi tai neljäksi leiväksi ja laita pellille kohoamaan. Tai ole laiska leipuri: kaavi leivät suoraan kulhosta pellille, niin vältyt pöydän pyyhkimiseltä. Leivän kuuluu näyttää vähän epämääräiseltä (oikeasti). Kohota vielä puoli tuntia ja paista 250 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa. Leipä muuten säilyy pitkään tuoreen oloisena, joten älä suotta pakasta jos uskot että leivöt tulevat lähipäivinä syötyä.


Toinen klassikkoresepti tässä taloudessa kulkee nimellä "Helppo piirakka". Helpoksi sen tekee se, että mitään ei tarvitse vatkata, ja kulhojakin sotkeentuu vain yksi. Lisäksi tätä ohjetta pystyy varioimaan aika helposti, eikä sillä ole tapana mennä pieleen. Jostain syystä viimeksi tätä tehdessäni taikina ei kuitenkaan riittänyt koko pellille, kuten se on aina ennen riittänyt, joten tein piirakan kakkuvuokaan. Hyvin se siinäkin toimi.

Helppo piirakka

200 g sulatettua margariinia tai 2 dl rypsiöljyä
2 dl sokeria (tai vähän vähemmän)
3 dl maitoa (tai voit laittaa 1,5 dl öljyä ja 3,5 dl maitoa)
3 tl vaniljasokeria
2 dl leseitä
5,5 dl vehnäjauhoja (tai korvaa puolet tai enemmänkin grahamilla)
3 tl leivinjauhetta

Sekoita ainekset ohjeen järjestyksessä, leivinjauhe jauhoihin sekoitettuna. Leivinjauheen sekoittaminen jauhoihinkaan ei toki vaadi erillistä kulhoa, vaan voit kipata ensin jauhot taikinan pinnalle ja siinä sekoitella leivinjauheen jauhojen joukkoon ja vasta sitten sekoittaa jauhot muuhun taikinaan. Lado pinnalle marjoja, omppuviipaleita, raparperia tai mitä nyt kaapista löytyy. Paista 200 asteessa n. 20 min. Annos riittää takuuvarmasti irtopohja- tai piirakkavuokaan, tuplaa jos teet pellillisen.


Ja lopuksi vielä avokadoylistystä. Nimittäin ne on nyt halpoja, Prismassa taisi olla 1,65 euroa kilo. Niistä on tehty guacamolea: Sössää pari avokadoa ja pari tomaattia, mausta chilillä ja suolalla ja halutessasi pieneksi hakatulla sipulilla (½-1). Myös valkosipuli toiminee oivasti. Eilen pitkän asioidenhoitopäivän päätteeksi tein karjuvaan nälkään äkkiä munakkaan, jonka "täytin" avokadolla, tomaatilla ja (pahalla) juustolla. (Juusto oli niin iljettävää, ettei sitä pystynyt leivän päällä syömään, mutta raastettuna ja pakastettuna se on hyvä hätävara tällaisiin tilanteisiin.) Eihän tuosta mikään hieno munakas tullut, "täytteet" eivät varsinaisesti ole munakkaan sisällä, mutta hyvää oli tämäkin.


Tämmöistä. Niin kuin huomaatte, en ole ihan totaalisessa nettilakossa enää, mutta vähän yritän rajoittaa silti. Se gradu on edelleen kesken... Tänne on kuitenki kiva kirjoittaa :)

Ei kommentteja: