7.1.2010

Vielä kerran joulu



Ilmeisesti en vielä Pattijoella saanut tarpeekseni jouluherkuista, sillä pari päivää sitten intouduin tekemään niitä vielä vähän lisää. Ihan varsinaista joulusyötävää tosin oli vain joululimppu, jonka tein uskollisesti Pirkan ohjeen mukaan. Yhtään en soveltanut!!! ... paitsi että paistoin leipiä paljon kauemmin kuin ohjeessa käskettiin, sillä en reseptiuskollisuudenkaan vuoksi sentään raakaa leipää syö.

Leivoin myös pullaa, johon kätkin roppakaupalla rusinoita ja karpaloita. Pullaa tuli taas hämmentävän paljon, kaksi suurensuurta pitkonmöhkälettä. Meille voi nyt siis tulla pullakahville, melkein jopa etukäteen varoittamatta. Kuvasta poiketen pulla on myös paistettu. Paistetusta pullasta tuli vain niin rakeinen kuva, että se ei päässyt munkaan varsin löysästä laaduntarkkailusta läpi.

Herkuista suurin on kuitenkin tämä:

Rakkauteni graaviloheen on varmasti jo geeneissä: isän äiti oli liha- ja kalatiskillä töissä, ja äitin isä on kalastanut. Voisin syödä graavilohta vaikka paljaaltaan (ja söinkin, kalan siivuttamisesta nahkaan kiinni jääneet rippeet), mutta parasta se on leivän päällä. Tuohon joululimpulle se asettui oikein mukavasti, makea ja suolainen ne yhteen soppii. Myös kunnon ohrarieska on aika klassikko lohen alla. Muuta lohileivälle ei yleensä kuulu laittaa, mutta nyt aloin fantasioida lisääväni tuohon vielä siivun avokadoa.

Tätäkin tein Pirkan ohjeella, mutta annoin jälleen kypsyä kauemmin kuin ohjeessa käskettiin. Kalasta ei tullut mitenkään hirveän suolaista, mikä on vain hyvä, sillä parasta graavilohessa on pehmeä kalan tuntu. Ja maku. (Uuh, kuola valuu kun kirjoitan tätä. Sais tulla A. äkkiä töistä niin pääsis tekemään lohileipiä iltapalaksi.)

Rosépippurigraavattu lohi

n. 600 g lohifileetä
1½ rkl karkeaa merisuolaa
½ rkl sokeria
1 rkl murskattuja rosépippureita
(2 oksaa tuoretta tilliä)

Levitä mausteet lohelle, puolita filee, laita lihapuolet vastakkain, kääri ihanaksi herkkupaketiksi folioon, kelmuta tai iske johonkin kannelliseen vuokaan vaikka ja anna graavautua 1-2 vrk. Leikkaa ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä ja nauti.

Ja tässä vielä aiheeseen liityen kalanylistyslaulu, siitä vähemmän pelottavasta Pekka Töpöhännästä. ;)


Ei kommentteja: