28.3.2010

Konstailematonta

Innostuin taas vapaapäivän kunniaksi laulattamaan uunia. Ostin pari päivää sitten ison kasan silakkafileitä kaupasta, ja nyt laitoin niistä ensimmäisen satsin ruokaa. Meillä on jääkaapissa myös ihan liikaa pottua, jota aina tilaan ruokapiiristä mutta jota en koskaan tajua käyttää. Ajattelin aluksi paistaa fileet pannulla ja tehdä pottumuusia kaveriksi, mutta koska alkoi laiskottaa ja myös leivotuttaa, tein silakkalaatikon, joka paistui kätevästi samalla uuninlämmityksellä. Leipomukseksi väänsin kaneliässiä. Tai "ässiä", vähän nuo levisi, ilmeisesti koska käyttämäni kananmunat olivat aika suuria ja jauhoja olisi pitänyt varmaan laittaa enemmän. Mutta silakkalaatikko oli ihan mielettömän hyvää - kuten perusruoka yleensä tuppaa olemaan.

Vuokaruoka on nam.


Silakkalaatikko ja hapankaali, myös nam.

Silakkalaatikko
(ohje täältä)

1 kg perunoita
1 sipuli
300 g silakkafileitä
3 dl maitoa (laitoin n. 2 dl maitoa ja lisäksi 3 dl vettä)
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
maustepippuria (laitoin kokonaisia)

Kuori ja viipaloi potut ja sipuli. Voitele vuoka, lado perunat, sipulit ja silakkafileet (paloiteltuina tai ei - vähemmällä pääsee kun ei paloittele) vuokaan, ripottele mausteet väliin ja kaada päälle neste-vehnäjauhosuurus. Paista 175 asteessa n. 1-1½ tuntia.

Kaneli ei halunnut levitä taikinan mukana.

Kaneli"ässät" (n. 40 koopeeäl, Pirkan ohje)

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna ja jauhot + leivinjauhe. Jaa taikina n. 40 palaan, pyörittele palat tangoiksi ja pyöräytä ne kaneli-sokeriseoksessa. Muotoile ässiksi. Vinkki: kaneli-sokeriseosta kannattaa käyttää pötköjen muotoilussa apuna. Jauhoja älä käytä, sillä jauhoiseen pintaan ei kaneli-sokeri tartu. Paista 200 asteessa n. 7-10 min.

Ässät ei olleet ainoat joiden taikina oli vähän turhan löysää. Leipä lässähti taas:


Korjasin tuon otsikon. Ilmeisesti kolme konsonanttia peräkkäin on mulle liian vaikeaa.

3 kommenttia:

martta kirjoitti...

Nam! Ihanaa!:)
Tommoset ässäthän saattas ehkä sopia ristiäispöytäänki...?

Sussu kirjoitti...

Ihan vähän sitä ajatellen noita kokeilinkin :) Mutta tarvii kyllä kokeilla vielä uuestaan, olis kiva jos nuo joltain kirjaimelta näyttäiski :D

vaua kirjoitti...

Voi sua ihanaa Sussu-tätiä:)
Minusta nuo oli oikein söpöjä!