3.5.2010

Kaalipiiras

Löysin intialaisen kaalipiiraan ohjeen Kemikaalicocktailin kautta. Piiraassa oli niin paljon kaikkea ihanaa (mausteita, rusinoita, kookosta...) , että pakko oli kokeilla. Alkuperäisessä ohjeessa piirakka tehdään voitaikinaan, mutta halusin vähän keventää ja tein itse hiivataikinan, johon piirakan leivoin. Myöskään mietoa keltaista currytahnaa en ruvennut ostamaan, vaan korvasin sen sairaan tulisella chilitahnalla (jota laitoin toki vain vähän). A:n ensikommentti piiraasta oli ilahtuneen hämmästynyt "Onpa hyvää!".


Intialainen kaalipiiras
(muutoksin)

Täyte:
½ kaali (tai kokonaan yksi pieni)
n. 2 rkl intialaista keltaista ja mietoa currytahnaa (2 tl tulista chilitahnaa)
1 dl kookoshiutaleita
1 dl rusinoita
2 rkl mustia sipulinsiemeniä ("löytyy maustekaupasta nigella nimellä", sanotaan alkuperäisessä ohjeessa, jätin pois)
2 rkl siirappia
suolaa
öljyä

Taikina:
4 dl vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
1dl oliiviöljyä
n. 6 dl vehnäjauhoja
4 dl grahamjauhoja
(tai 1 pkt valmiita isoja lehtitaikinalevyjä)
1 kananmuna voiteluun tai veteen sekoitettua siirappia (tai oliiviöljyä, jos teet taikinan itse)

Aloita taikinasta: liuota hiiva veteen, lisää suola ja öljy, vaivaa jauhot joukkoon. Kannattaa tehdä taikinasta sen verran kiinteä, että siitä pystyy kaulimaan piiraalle kannen, jonka pystyy nostamaan piiraan päälle. Itse tein taikinasta turhan löysän. Kohota taikinaa täytteen teon ajan.

Täytteeseen silppua kaali ja paista sitä öljyssä pannulla, kunnes se on jonkin verran pehmentynyt. Lisää mausteet, rusinat ja kookos. (Mietoa currytahnaa paista kaalien kanssa jo aiemmin.)

Jaa taikina kahtia ja taputtele toinen puolisko pellille leivinpaperille. Levitä täyte päälle. Kaulitse toinen puoli taikinasta kanneksi. Voitele haluamallasi aineksella. Oliiviöljyllä tavoittelin voitaikinamaista fiilistä. Pakko ei ole voidella ollenkaan. Paista 200 asteessa, kunnes piiras on nätin ruskea.

Samalla uuninlämmityksellä leivoin muutakin. Vappuaamuisten muffinssien teosta oli jäänyt tuorejuustopäällystettä niin paljon, etten raaskinut laittaa sitä roskiin, vaan leivoin uuden satsin muffinsseja. Noh - latasin vuoat liian täyteen, ja tuorejuustokuorrutus enimmäkseen kiehui pellille. Eli periaatteessa olisi ollut sama hävittää se täyte saman tien (paitsi että nyt on kuitenkin täytteettömiä muffinsseja). Tämän innoittamana lisäsin näihin kirjoituksiin uuden kategorian. ;)

Ei kommentteja: