5.9.2010

Limeä kakussa ja keitossa

Jee, tein pitkästä aikaa jotain uutta. Kestitsen torstaina vähän isompaa porukkaa, ja kokeilin sitä varten Sata soppaa -nimisestä keittokirjasta bataatti-kookoskeittoa, jossa "vahva, kypsytetty vuohenjuusto täydentää makunautinnon". Olikin ihan hyvää, ja varsin nopea tehdäkin. Ja vaikka tässä on vähän eksoottisempiakin aineita, ei keitto tule mitenkään kalliiksi kuitenkaan. Korvasin joitain maustejuttuja kaapista jo valmiiksi löytyvillä versioilla. Ylipäätäänkin ruuanlaitossa kannattaa katsoa, voiko reseptin jonkin ainesosan korvata kaapista jo löytyvällä tavaralla, ettei nurkat täyty kaikenmoisista erikoisista mausteista ym., joita tulee käytettyä vain siihen yhteen ruokaan.

Bataatti-kookoskeitto (n. neljä annosta)

500 g bataattia
1-2 jauhoista perunaa
pala juuriselleriä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä (tietenki 3)
pala tuoretta inkivääriä (muukin käy - minä laitoin säilöttyjä inkiväärilastuja, jota ostettiin, kun tehtiin sushia ja jolle ei ole ihan hirveästi käyttöä löytynyt)
1 rkl voita
1 tlk (400 g) kookosmaitoa2 rkl kasvisfondia tai kasvisliemikuutio
7 dl vettä (kannattaa laittaa ensin vaikka n. 5 dl)
½ tl lime-pippuriseosta (tai pari tl limemehua + n. ½ tl mustapippuria)
100-150 g kovaa vuohenjuustoa raastettuna
yrttisuolaa (hah, nyt huomasin, että unohdin tämän kokonaan!)

Paloittele juurekset, hienonna sipulit. Kuullota sipuleja voissa, lisää juurekset, osa kasvisliemestä ja kookosmaito. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää mausteet ja soseuta, lisää vettä jos on tarpeen.( Minä laitoin kaiken veden heti alussa, ja keitosta tuli ehkä turhan laihaa.) Lisää joukkoon raastettu vuohenjuusto ja kuumenna, kunnes juusto sulaa. Tarkista suola.

Limeä tuli myös kakkuun, jonka ohjeen bongasin työpaikan kahvipöydällä avoinna olleesta Maku-lehdestä (4/2010). Tätä ei ole vielä maistettu, mutta senkin uhalla laitan ohjeen. (Lisäys: Nyt on maistettu, ja onpa muuten aikas mahtavan mehevä ja kostea kuivakakku - kannattaa ehkä jopa miettiä lusikalla syömistä. Ja ei, kakku ei jäänyt raa'aksi.) Tuli muuten melko jouluiset aromit kämppään - enkä ymmärrä, miksi. Ei tähän nyt mitään niin kauhean jouluisia aineksia tule. Vai onko se vain niin, että kuivakakut tälle sukupolvelle merkitsee joulua, eikä niitä muuten leivota?

Kesäkurpitsa-limekakku (pienehköön vuokaan, isompaan voisi tehdä puolitoistakertaisena)

150 g pehmeää voita
2 dl sokeria3 munaa
2 limeä
2 rkl hunajaa
4 dl vehnäjauhoja (tai 3 dl + 1 dl grahamia)
1 tl ruokasoodaa
1 pieni (250 g) kesäkurpitsa

Raasta kesäkurpitsa ja laita valumaan siivilään. Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Raasta limestä kuori (Millä sitrushedelmien kuori kannattaa raastaa? Mulla se jämähtää vaan siihen raastimeen kiinni.) ja purista ½ dl mehua. Sekoita kuoriraaste ja mehu hunajaan, lisää taikinaan. Sekoita keskenään jauhot ja sooda, kääntele joukkoon. Lisää vielä kuivaksi puristeltu kesäkurpitsaraaste. Kaada taikina voideltuun & korppujauhotettuun vuokaan, paista 175 asteessa n. 45-50 min. Päälle voi tehdä tomusokeri-vesikuorrutusta, jonka maustaa limemehulla.

Kuivakakku - tuo mummoklassikko, jota muut vieroksuvat!

Ei kommentteja: