30.8.2009

Hyvän omantunnon kakku

Kun iskee hirveä vimma leipoa jotain överiherkkua, muttei kuitenkaan haluaisi ihan läskiksi lyödä ja pistää elämää risaiseksi, kannattaa käydä selaamassa MonkeyFoodia. Sieltä löytyvät herkut ovat sitä luokkaa, että niiden syömättä jättäminen aiheuttaa huonompaa omaatuntoa kuin niiden syöminen. Tähän luokkaan lukeutuu myös ihana kesäkurpitsakakku. Sain nimittäin taas ehtaa pattijokista kesäkurpitsaa, jota piti hyödyntää johonkin, ja kun kaapista löytyivät muutkin tarvittavat tykötarpeet eikä siis tarvinnut lähteä kauppaan (palkkapäivää odotellessa...), pääsi kakku kokeiluun. Ja on muuten paitsi terveellistä, myös mielettömän hyvää. Pienen, tiskikoneettoman keittiön kokkaajalta räpsähtää pisteet vielä helppoudesta ja vähäisestä tiskimäärästä: tätä varten tarvitsee sotkea kaksi mukia, raastin, taikinakulho, kaksi lusikkaa ja vuoka. Aineiden mittaamisenkaan kanssa ei tarvitse olla ihan niin justiinsa, vaan kakku onnistuu hyvin summittaisin mukimitallisinkin mitattuna.



Kesäkurpitsakakku Sussun kaapin mukaan sovellettuna

Kakku:
n. 2,5 dl kesäkurpitsaraastetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1-1,5 dl grahamjauhoja
0,5 tl kanelia
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
ripaus suolaa
2 dl sokeria
(loraus tyrnisiirappia)
1,5 dl pekaanipähkinöitä
1,5 dl kuivattuja karpaloita
n. 1-1,5 dl öljyä
2 munaa

Kuorrutus:
tomusokeria
vettä
marjamehutiivistettä väriä antamaan

Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Sekoita leivinjauhe, sooda, kaneli ja suola jauhoihin, ja sekoita kaikki aineet kulhossa keskenään, pähkinät reiluksi palasiksi pilkottuna (onnistuu ihan käsin, ei tarvihe leikkuulautaa sotkea, jee!). En ole aivan varma käyttämästäni jauhomäärästä, mutta suosittelen laittamaan ennemmin enemmän kuin vähemmän, jotta kakku kypsyy kunnolla. Kesäkurpitsasta tulee kuitenkin mehevyyttä kakkuun. Kaavi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa vajaa tunti. Itselläni taisi kakun kypsymiseen mennä n. 45-50 min.

Tee halutessasi jäähtyneen kakun päälle koristeraidat tomusokerista ja vedestä ja laita kuorrutukseen n. ruokalusikallinen mehutiivistettä väriä antamaan.

Ei kommentteja: