23.8.2009

Kaiken herkun salaatti ja ääliövarma mustikkakakku

Kesäkuun Olivia-lehdessä oli ihana juttu salaateista ja jutun ohessa aivan mielettömän houkuttelevalta vaikuttanut salaattiohje, josta löytyi niin paljon kaikkea ihanaa (rucolaa, balsamicoa, sinihomejuustoa, kuivattuja marjoja...), että ohjetta oli pakko päästä kokeilemaan. Tänään sitten kävin reseptiin käsiksi, kun äiti ja isä tulivat vierailulle. Salaatiksi tämä oli melko työläs, mutta ehdottomasti vaivansa arvoinen, väitän. Koska meitä oli syömässä neljä hyvin nälkäistä ihmistä, päätin tehdä alkuperäisen neljälle tarkoitetun ohjeen puolitoistakertaisena. Salaatti oli kuitenkin yllättävän täyttävää, vaikka määrä kulhossa näyttikin pieneltä. Ohjeesta siis todellakin syö neljä ihan pääruuaksikin, ainakin jos kyljessä on vielä leipää kuten meillä oli.


Grillattua päärynää, balsamicosipulia ja kuskussalaattia

Balsamicopunasipulit:
1 iso punasipuli
3 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl öljyä

1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, pippuria

Sitruunakuskus:
2 dl täysjyväkuskusta

2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 dl hienonnettuja yrttejä (käytin persiljaa)

Paistetut päärynät:
2 päärynää
voita, suolaa, mustapippuria

Muut:
kourallinen villirucolaa

150 g sinihomejuustoa
2 rkl kuivattuja karpaloita

Aloita sipuleista. Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi, sekoita muut ainekset ja jätä sipulit marinoitumaan. Sipulien marinadi kannattaa ottaa talteen ja käyttää myöhemmin jonkun toisen salaatin kastikkeena.


Kiehauta kuskusta varten vesi (esim. vedenkeittimestä), kaada kuskusin päälle ja anna turvota muutama minuutti kunnes vesi on imeytynyt kuskusiin. Sekoita joukkoon sitruunamehu, öljy ja yrtit.

Pese tai kuori päärynät ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi (keskiosaa ei tarvitse poistaa). Lehden ohjeessa päärynät tulisi grillata tai paistaa parilapannulla, grillin ja parilapannun puuttuessa käytin ihan tavallista valurautaista paistinpannua. Paista pari minuu
ttia voissa, kunnes päärynät ovat vähän pehmenneet ja saaneet väriä, mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kulhossa kaikki ainekset, sinihomejuusto murusteltuna.


Intouduin myös leipomaan. Koska leipomukseni ovat viimeaikoina olleet enemmän tai vähemmän epäonnisia, yritin valita mahdollisimman simppelin reseptin. Halusin hyödyntää syksyn marjasatoa, joten etsin ohjeen marja-aiheisesta keittokirjasta nimeltä Marjakirja. Huonon leipomustuurini vuoksi en uskaltanut juurikaan muuttaa ohjetta - sulatetun voin vaihdoin kuitenkin öljyksi ja lisäsin mausteeksi kaardemummaa.

Mustikkakakku

1 muna
2,5 dl sokeria
0,75 dl öljyä
1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kaardemummaa
3-4 dl tuoreita mustikoita tai saman verran pakastettuja + 2 rkl perunajauhoja

Vatkaa muna ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Lisää öljy, maito ja jauho-leivinjauhe-kaardemumma seos. Kääntele joukkoon mustikat ja kaada (öljyttyyn/voideltuun/korppujauhotettuun) vuokaan. Paista 200 asteessa n. 40 min. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli peräti 50 minuuttia, omani alkoi olla valmis jo puolen tunnin kieppeillä ja ehkä vähän ylipaistuikin, koska en viimeaikaisten epäonnistumisten takia uskaltanut ottaa sitä aiemmin uunista. Tarkkaile siis paistumista ja tökkää kakkua varulta sukkapuikolla ennen kuin otat uunista pois. ;) Tarjoa jäätelön kanssa.

Ei kommentteja: