23.8.2009

Kylmä kurkkukeitto

Joskus tulee syötyä ihan liikaa, suorastaan pahaan oloon asti, ja näiden erreysten jälkeen on tarve tehdä jotain kevyttä. Toissapäivänä söin itseni ähkyyn tultuani nälkäisenä töistä ja salilta, ja eilen oli siis keveyspäivä. Syötäväksi valikoitui kylmä kurkkukeitto, joka syntyi lainaamani Ruokasuosikit - Kreikka -kirjan ohjeen mukaan, koska sain upotettua siihen ostamaani paksua turkkilaista jugurttia (aka "partaäijää", joka vastoin odotuksiani ei mielestäni pärjännyt tavalliselle suomalaiselle maustamattomalle jugurtille). En ole ennen tainnutkaan tehdä kylmää keittoa (ehken edes syödä!), ja ensimmäinen kokemus oli vähän hämmentävä, etenkin kun ohje muistuttaa hyvin paljon tzatzikia (toivottavasti meni tsetat oikein...). Ihan hyvää kuitenkin, sopisi varmasti myös alkuruuaksi (jos sellaisia meillä harrastettaisiin) tai välipalaksi.



Kreikkalainen kylmä kurkkukeitto
2 annosta

1 kurkku
1½ dl kreikkalaista jugurttia (tahi sitä turkkilaista, miksei myös ihan suomalaista)
1½ dl kanalientä (kuutiosta, n. kolmasosa kuutio)
1 rkl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
n. 1 rkl tuoretta tillisilppua
suolaa ja pippuria
pieni kourallinen saksanpähkinää palasina

Kuori kurkku halutessasi (mielestäni ei tarpeen), pilko pieneksi. Kiehauta vesi kanalientä varten vaikka vedenkeittimessä, liuota joukkoon kanaliemikuutio. Lisää jugurtti, seesamiöljy, kurkku, valkosipuli ja tilli, mausta suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 4 tunniksi. Ennen tarjoilua heitä mukaan saksanpähkinäpalaset. Pähkinöitä kannattaa ehkä kokeilla paahtaa kuivalla pannulla, jolloin ne saisivat vähän enemmän makua ja tekisivät keitosta vähän ruokaisamman oloisen. Syö leivän kera.

Ei kommentteja: