20.8.2009

Porkkanaa

Porkkana on kätevä kasvis: halpaa, säilyvää. Varsinkin nyt, kun sitä ei ihan välttämättä tarvitse kuoria, on porkkanaa kiva ratustella vaikka ihan paljaaltaankin, ja tikuiksi leikeltynä se on oivaa leffapurtavaa. Ja voihan siitä raastettakin tehdä, mitä tosin ei tule juuri harrastettua, sillä raastaminen tuntuu aina kauhean työläältä, eikä se lopputuloskaan ihan suurinta herkkuani ole. Tässäpä siksi yksi porkkanavinkki, jonka yhtäkkiä keksin muistellessani Mäkkäri-aikojani, joista olen jäänyt kaipaamaan lähinnä ihanaa kreikkalaista salaattia, jota joskus jäi kotiinviemiseksi iltavuoron jälkeen.


Porkkana salaattisekoituksessa! Tee näin: kuori tömäkkä porkkana. Heitä päällimmäinen kerros roskiin, mutta jatka porkkanan vuoleskelua kuorimaveitsellä. Saat salaattiin oivasti sulautuvia höttölastuja. Kokonaan porkkanaa ei vuoleskeltua saa, joten syö loput.

Muutenkin meillä on parina iltana tehty salaattikokeiluja, kun on tehnyt mieli hyvää mättöä muttei olla jaksettu lähteä kauppaan. Yhtenä iltana syntyi tomaatti-paprika-sipuli-pinjansiemensalaatti (ilman salaattia siis), ja kuvan salaatista löytyy porkkanan lisäksi jäävuorisalaattia, paprikaa, sipulia, basilikaa ja raejuustoa. Mausteena oliiviöljyä, balsamicoa, mustapippuria ja joululahjaksi saatua punaista savisuolaa. Ja lautasen reunalla on muuten saaristolaisleipää, jota kokeilin muutama päivä sitten. Siitä myöhemmin lisää.

4 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Saaristolaisleipää:) Odotan raportointia!
Ps.Kannattaa poistaa porkkanan kannat ruuasta, myös kalakeitosta;)

Sussu kirjoitti...

Tuo leipä on ollu kyllä herkkua, kiits vinkistä! :) Tosin mun kokeilussa kaikki ei menny ihan nappiin, mutta siitä sitten myöhemmin tarkemmin. Ehkä illalla jaksaisin raportoida...

Ja sitä kantaa ei tosiaan kannata salaattiinkaan pistää. :D Oon muuten muutaman kerran saanu pienen hihityskohtauksen kun on tullut mieleen se teijän väärään mökkiin menemisjuttu. :)

Katja kirjoitti...

Ah, porkkana sopii kyllä moneen ja on aina hyvää ja silti sitä tulee syötyä ihan tajuttoman harvoin! Se tuntuu muka niin vaivalloiselta kun se pitää kuoria, aivankuin se olisi joku maailman vaikein homma :D Olen viime viikkoina haaveillut porkkanasta uunissa paistettuna, pitäisi ehkä etsiä joku resepti siihen hommaan :)

Sussu kirjoitti...

Porkkanan kuorimisessa työläintä on ehkä aina se kuorien laittaminen roskiin. Itse siis kun ainakin kuorin porkkanan aina lavuaariin ensin, ja sitten ne kuoret takertuu lavuaarin reunoihin. Yhh.

Uunissakin porkkana kyllä valmistuu tosiaan kätevästi. Esim. lohkoperunoiden sekaan voi pilkkoa muutaman porkkanankin.