16.9.2009

Sieniä säilöön

En kuulu Marttoihin, mutta kyllä minussa pieni emäntä asustaa. Sitä emäntää korpeaa, jos se joutuu jättämään korpeen* paljon ilmaista ruokaa. Marjojahan meillä jo aika hyvin onkin (ja yritän nyt syödä niitä pois puolukoiden alta), mutta vielä on tehnyt mieli sieniä. Eilen sitten viimein saimme A:n kanssa aikataulut sopimaan yhteen (A:lla vapaapäivä, mulla "gradupäivä") ja pääsimme sienimetsälle. Tämä itse asiassa oli vasta toinen syksy, kun ikinä edes sienestämme. Edellisillä kerroilla saaliina on ollut hyvin sekalainen valikoima lähinnä tatteja ja haperoita, mutta nyt osuimme siihen asti melko epäonnisen sieniretken päätteeksi savottapaikalle, josta löytyi vaikka kuinka paljon suppilovahveroita! Aikaa meillä oli enää melko vähän, mutta nelisen litraa oli saaliin suuruus kuitenkin. Aloittelevalle sienestäjälle kokemus oli melkoisen kannustava, kun sieniä pystyi kiskomaan maasta kaksin käsin, niin paljon niitä oli.


Saaliiksi tuli myös pari rouskua, muutama rusko-orakas, yksi kanttarelli ja yksi tatti, joita laitoin iltapalamuffinssien täytteeksi. Suppikset päätin kuivata. Homma kävi yllättävänkin näppärästi: Pienen pyykkitelineen päälle levitettiin sanomalehtipaperi, jolle sienet (isoimmat halkaistuina) leviteltiin. Pyykkiteline nostettiin saunan ylälauteelle
, ja väänsin vielä kiukaan noin puoleksi tunniksi päälle hyvin pienellä teholla (lämpötila oli enimmillään ehkä n. 45 astetta). Luultavasti sienet olisivat kuivuneet ilman kiukaan lämmitystäkin, sillä jo seuraavana aamuna sienet olivat selvästi kuivempia ja alle vuorokauden päästä ne pystyi jo laittamaan säilytysastiaan.

"Ennen."

"Jälkeen."

Olen muuten miettinyt, että joskus olisi mielenkiintoista kokeilla elämää ilman pakastinta, ja ainakin tämä sientenkuivauskokemus oli ihan rohkaiseva. Ehkä joskus, kun on enemmän tilaa ja vaikkapa pieni kellari tai ulkovarasto, voisi kokeilla vaihtoehtoisia säilömismuotoja.

* Täältä etelästä on kyllä vaikea löytää korpea, kun jokaisessa lupaavanoloisessa pöheikössä onkin aina talo, ja talojen pihoilta ei ihan viitsisi sienestää. Kaipaan isoja mehtiä!

4 kommenttia:

Marsu kirjoitti...

Mitäpä aiot tehä nuista sienistä?

Sussu kirjoitti...

Emmää tiiä vielä. :) Tänään meinasin laittaa niitä sellaseen kasvissössöön mitä tein, mutta päätin kuitenki säästää ne johonkin, missä ne pääsee paremmin esille. Ehkä esmes joku sienikeitto vois olla kiva... Ja pitäis saada lisää sieniä, ku tuo säilöminen oli noin helppoa.

Mari kirjoitti...

Nam! Varmana tullee hyvvää keittua tai vaikka kastiketta.

Sussu kirjoitti...

Nyt ku aloin miettiä, niin taidan tosiaan tehdä keittoa. :) Toissa vuonna kun edellisen kerran käytiin sienessä tehtiin hyvä soppa, sillon tosin tuoreista sienistä. Mutta eiköhän se onnistu kuivatuistaki.