4.10.2009

Mustikkakukko

Kävimme jonkin aikaa sitten Art goes kapakka -tapahtuman yhteydessä Helsingissä Zetorissa syömässä ja katsomassa Absoluuttista Nollapistettä. Söimme ihan pitkän kaavan mukaan, ja jälkiruokaan mennessä oli jo ihan hirveä ähky, mikä tahtoi vähän häiritä jälkiruuaksi valitusta mustikkakukosta nauttimista. Jälkkäri oli nimittäin tosi hyvää. Kun Yhteishyvän ruokalehdessä taannoin oli sitten mustikkakukon ohje, päätin laittaa sitä jälkiruuaksi kotona. Ohje on alunperin neljälle, ja siinä kukko tehdään yhteen isoon vuokaan. Zetorin mallin mukaan olen kuitenkin tehnyt tätä yksittäisiin annosvuokiin (on kiva saada ihan oma annos!) ja (noin) puolittaen ohjeen, ja lisäksi poistin täytteestä sokerin, koska mustikat nyt eivät niin ärtsyjä ole muutenkaan. Kuvan annoksessa täytteessä on mustikoiden lisäksi karviaisia, eikä sokeria kyllä ole tarvis niihinkään laittaa, yllättävän pehmeänmakuisia olivat.


Seuraavassa on lehden ohje ja omat variaationi (ihan ohjeen mukaan en ole tätä kertaakaan tehnyt).

Mustikkakukko


Täyte (2 annokseen):
n. 0,5 l mustikoita
n. 1 rkl perunajauhoja

Sekoita perunajauhot marjoihin, kippaa paistovuokaan odottelemaan kukonnahkaa päälleen...

Pohja (4 annosta):
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää muna hyvin vatkaten ja jauho-leivinjauheseos. Taputtele marjojen päälle ja pistele haarukalla pari reikää taikinaan.

Pohja, muunnos 1 (2 pientä annosta):
50 g voita
0,5 dl sokeria
reilu 1 dl ruisjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää jauho-leivinjauheseos. Taputtele marjojen päälle. Taikinasta tulee suht pieni, joten se sopii esim. kahvikuppiin tehtyihin annoksiin hyvin, myös jälkiruokakulhoon, mutta tuolloin pohjasta tulee suht ohut ja sen levittäminen voi olla hankalaa.

Pohja, muunnos 2 (2 isoa annosta):
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
n. 2 dl ruisjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta

Vatkaa öljy ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna ja sen verran jauhoja (+ leivinjauhe), että taikinasta tulee jotenkuten käsiteltävää. Taputtele marjojen päälle. Tämä taikina saattaa riittää jopa kolmeen annokseen, sillä nyt taikinakerroksesta tuli melko paksu. Tietenkin riippuu myös omista mieltymyksistä, kannattaako tehdä paksu vai ohut taikinakerros - itse tykkään enemmän marjatäytteestä kuin taikinasta.

Paista kukko(j)a 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa halutessasi jäätelön kanssa. Tai ripottele päälle raesokeria, niin saat sitäkin kulumaan joskus johonkin. ;)

Ei kommentteja: