30.1.2010

Juureksia

Tänä talvena olen kokkaillut paljon juureksista, joita on tullut ostetua paljon ruokapiirin kautta. Itselleni aivan uusi tuttavuus on ollut palsternakka, ja paljon aiempaa enemmän on lautaselle päätynyt myös lanttua. Tavallisimmin olen tehnyt noista sosekeittoa (äärimmäisen näppärää pikaruokaa!) tai jotain kiusaustyyppistä (nytkin uunissa). Haluan jakaa erityisesti kuitenkin seuraavat kaksi ohjetta.

Ensimmäiseen sain idean UniCafesta, jossa oli tarjolla salaattipöydässä ilmeisesti höyrytettyjä porkkana- ja lanttukuutioita, joiden seassa oli couscousia. Oli ihan älyttömän hyvää, joten tein kotona samantyyppistä evästä kalalle lisukkeeksi. Höyrykattilaa en omista, joten tyydyin vain keittämään kuutiot, ja couscousin sijasta sekoitin kuutioihin ohrasuurimoita. Ja voin sanoa, että tuli kyllä hyvää kotonakin!


Porkkana-lanttulisuke (kahdelle)

1 lanttu
2 porkkanaa
n. 1 l vettä
1 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita (keittoaika 20 min)
½-1 kasvisliemikuutio
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2 rkl öljyä
(yrttimaustetta, mustapippuria)

Kuutioi lanttu ja porkkana n. 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kasvisliemikuutio ja ohrasuurimot. Keitä ohraa reilu 5 min ja lisää mukaan lantut ja porkkanat. Keitä vielä vajaa 15 min, kunnes ohra on kypsää. Lanttu- ja porkkanakuutioiden pitäisi jäädä napakoiksi, mössöä ei ole tarkoitus tehdä. Kaada vesi pois. Lisää muskottipähkinä ja halutessasi jotain muuta maustetta (en kuollaksenikaan muista, mitä itse laitoin tuohon), sekoita ja anna hautua ja maustua vielä hetken ajan levyn jälkilämmöllä.

Muokkaus: Oikeastaan jos haluaa tehdä tämän varman päälle, niin kannattaa keittää erikseen juureskuutiot ja ohra, jolloin juurekset saa juuri sopivan kypsiksi.

Toinen juures"keksintö" on niinkin simppeli kuin juureksista tehdyt ranskalaiset. Maistuu silteenkin vaikka iltapalana. Tämän keksin oikeastaan vähän vahingossa: yritimme joulun alla tehdä juureksista sipsejä, mutta emme saaneet niitä millään paistumaan sopivasti, vaan ne jäivät aina lötköiksi tai sitten mustuivat kunnolla. Mutta lötköiksi jääneet juuressipsit olivat itse asiassa ihan hyviä haarukalla popsittuna, ja siitä tämä tuotekehitys. Viipaleiksikin nämä voi toki leikata.


Ranskalaiset juurekset

lanttua ja palsternakkaa (kahdelle esim. 1 iso lanttu ja pari kolme palsternakkaa)
n. ½ dl öljyä
mausteita (kuvassa chilimausteseosta, pelkkä suolakin käy tai suola-mustapippurikombinaatio)

Kuori juurekset halutessasi. Suikaloi ne ranskanpotun kokoisiksi siivuiksi. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Levitä pellille ja paista 200-225 asteessa n. puoli tuntia, kunnes ovat saaneet mukavasti väriä pintaansa. Nauti kera ketsupin.

Ei kommentteja: