30.1.2010

Täydellinen Leipä

Fazerin Real on mielestäni yksi parhaista leivistä. Sitä vain myydään niin säälittävän pienissä pusseissa, että sellaisen ostaminen tuntuu vähän tyhmältä. Olenkin etsiskellyt netistä jonkin vastaavantyyppisen leivän ohjetta. En kuitenkaan löytänyt oikein mitään.

Mutta hakemani ohje tulikin sitten yllättäen ihan ovelta hakemaan: lokakuussa postiluukusta kolahtaneessa Olivia-lehdessä oli ohje metsästämääni Täydelliseen Leipään. Ohjeessa on tosin myös vehnäjauhoja, ja viljan lisäksi siinä on käytetty pähkinää. Ei haittaa ollenkaan. Haudoin kuitenkin ohjetta aika pitkään kirjahyllyssä, ennen kuin sain aikaiseksi ruveta leiväntekoon. Voin sanoa, että kannatti. Tässä siis iloksenne Täydellinen Leipä.

Sanotaan, että yksi kuva vastaa tuhatta sanaa, mutta tämän blogin ollessa kyseessä kannatta ennemmin uskoa tuhatta ylisanaani kuin yhtä huonoa kuvaa.

Täydellinen Leipä (eli pähkinäinen ruisleipä) 3-4 leipää

Juuri:
1 viipale luomuruislimppua
2½ dl vettä
2½ dl ruisjauhoja

Poista leipäviipaleesta kuori ja murenna se kulhoon. Sekoita mukaan vesi ja ruisjauhot. Peitä kulho kelmulla ja liinalla ja anna seistä huoneenlämmössä väh. vuorokausi. Juuri on valmista, kun se kuplii ja tuoksuu selvästi happamalta. Itselläni tähän taisi mennä lähemmäs kaksi vuorokautta.

Ensimmäinen taikinavaihe:
2 ½ dl juurta
1½ l vettä
8 dl ruisjauhoja
2 dl pellavansiemenrouhetta (käytin kokonaisia siemeniä)
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pähkinäsekoitusta rouhittuna
6½ dl vehnäjauhoja
6 dl grahamjauhoja

Sekoita juureen muut ainekset. Anna taikinan levätä kostean leivinliinan alla huoneenlämmössä puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Taikinan pitäisi lähteä kohoamaan. Erota 2½ dl taikinaa juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten pakkaseen.

Tässä kohden ohje oli aika epäselvä: Juurta tehdään alussa 5 dl, josta käytetään 2½ dl, eli 2½ dl jää käyttämättä.Jotenkin olettaisi, että tuo 2½ dl olisi se, mikä pistetään pakkaseen seuraavaa leivontakertaa varten, eikä ensimmäisen taikinavaiheen jälkeistä taikinaa. Tein nyt siis niin, että otin tuosta alussa tehdystä juuresta puolet pakkaseen, ja ensimmäisen taikinavaiheen jälkeen en ottanut taikinasta enää mitään pois.

Toinen taikinavaihe:
½ l haaleaa vettä
2 rkl suolaa
1 rkl siirappia
15 dl ruisjauhoja

Lisää mainitut ainekset taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Voitele kolme tai neljä vuokaa (vuoan koosta riippuen) ja jaa taikina niihin. Kohota vielä 2-6 tuntia liinan alla. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 1 tunti 45 min. Kaksi tuntiakaan ei ole paha.

Kokemuksia: Leivästä tuli melko kovakuorista, ja sisältä se jää hieman tahmeaksi. Mitenkään vehnäleipämäisen kuivaa tuosta ei varmasti saakaan, mutta kannattaa antaa leivän asettua vaikka seuraavaan päivään ennen leikkaamista. Kovan kuoren takia leipää oli muutenkin vähän vaikea leikata kovin ohuiksi viipaleiksi. Ensi kerralla kokeilenkin varmaan kääriä leivät heti uunistaoton jälkeen leivinliinaan, josko ne vähän pehmenisivät ja olisivat helpommin leikattavissa. Leikkausongelmista huolimatta aion siis tehdä tätä toistekin, vaivan arvoista on!

Korjaus: Ohhoh, huomasin, että olin tuohon viimeiseen vaiheeseen kirjoittanut virheellisesti 15 dl vehnäjauhoja. Ruisjauhoja ne on. Korjasin.

6 kommenttia:

Käly;) kirjoitti...

Mietin, että miksi se haittaa jos leivontaan tarttee vehnäjauhoja? Antaa kuitenki niin ihanasti sitkoa ja pehmeyttä leipomuksiin. Tai siis jos ei oo allergiaa, niin sopivissa määrin ei kai oo epäterveellistä (vrt.sokeri tms.) ?

Mietin että onkohan nyt typerää olla karkinostolakosa, että oisko terveellisempää olla vehnäjauhonostolakosa?:)

Vesi valuu kielelle ku kattelee
tuota leipää! Kylmää maitoa
kaveriksi, niin varmasti elämys!

Sussu kirjoitti...

Nojoo, ei se noin vähäisenä haittaakaan. Jotenki olis vaan siistiä :D onnistua tekemään leipää, johon sitä ei tulis (varsinkin kun tuossa Realissa on vaan ruista). Käsittääkseni tavallisessa vaaleassa vehnäjauhossa ei juuri ole mitään ravinteita, toisin kuin rukiissa, eli siinä mielessä se on vähän samanlainen kuin sokeri.

Mutta totta - kyllä varmaan tulee parempi rakenne kuin pelkällä rukiilla. Enkä tosiaan siis kokonaan välttele vehnää, ihan vaan kokeilunhalusta olis kiva tehdä ilman :)

käly kirjoitti...

Kuulostaa järkevältä. En oo aatellu ennen, että Real on pelkkää ruista. Tai siis että sitä voi kyllä syyä vehnäallergiset, mutta aattelin että siinä ois jotain kauraa tms kaverina.. Ostettiin eilen sitä, harvinaista herkkua. On siinä varmasti haastetta tehä leipää pelkästä ruisjauhosta.

mari kirjoitti...

Näyttääpä ihanalta, mutta vaikuttaa aika suuritöiseltä...:(

Sussu kirjoitti...

Joo, kaikkineen vie paljon aikaa. Mutta toisaalta sitten ei sitä tarvi koko ajan olla vahtimassa, ja siitähän tuo on vielä helppo, että taikinaa ei juuri tarvitse vaivailla eikä leipoa leiviksi, sen kun sekoittaa aineet ja kippaa vuokiin :)

martta kirjoitti...

Totta varmasti tuo!