14.9.2010

Mannaryyneille käyttöä

Kesällä tehdystä Ahvenanmaan-reissusta oli tarkoitus kirjoittaa pitemmästikin, mutta se jäi. Postaukseen olisi voinut laittaa sarjan kuvia, joissa syön milloin mitäkin.

Yksi, jota Ahvenanmaalla oli pakko maistaa, oli tietenkin Ahvenanmaan pannukakku. Söimme sitä kahdessa paikassa. Ensimmäinen oli lähellä Kastelholman linnaa oleva Uffe på berget, joka nimensä mukaisesti oli korkean mäen päällä. Kahvilassa oli myös näköalatorni. Mutta täällä siis söimme ensimmäiset pannarit, ja maistui kyllä ihan mielettömän hyvälle, kun oli juuri polkenut n. 15-20 km Maarianhaminasta. Tosin tilatessa sattui pieni kömmähdys, kun myyjä kysyi ruotsiksi, otetaanko pannarin päälle vadelmahilloa vai luumukiisseliä, ja vastasin tärkeänä "joo tack". Myyjä vaihtoi suomeen, ja nolouksissani sanoin ensiksi mieleen tulleen vadelmahillon. Paikallinen herkku olisi tietysti pitänyt syödä paikalliseen tapaan sen luumukiisselin kanssa, joten menimme myöhemmin vielä Maarianhaminassa Svarta Katteniin syömään toiset pannukakut, nyt sen luumukiisselin kanssa. Uffen pannukakku oli ehkä parempaa - edelleen harmittaa möhlintä siellä. Uffe oli muuten myös ihan kohtuuhintainen paikka.

Kotiversio.

Mutta nyt syksyllä piti sitten vielä fiilistellä ja tehdä Ahvenanmaan pannukakkua. Valitsin monista ohjeista Hellapoliisin version. Vasta pannaria tehdessäni muistin yhden syyn, miksi ahvenanmaalainen pannukakku oli niin hyvää: siinä on kaardemummaa! Aivan autenttisen oloista ei tästä kotiversiosta tullut, sillä ahvenanmaalla pannari oli tosi paksu eikä sellainen ilmava kuten tavallinen pannukakku. Kuten kuvasta näkyy, tämä on vähän ilmava eikä paksuuttakaan ole sen enempää kuin pannarilla yleensä. Mietinkin, että seuraavalla kerralla taikinaa voisi kokeilla tehdä tuplamäärän. Paistoaikaa ja -lämpötilaa täytyisi sitten varmaan säätää myös. Tai jos joku tietää jonkin oikein hyvän Ahvenanmaan pannari ohjeen, saapi vinkata.

Ahvenanmaan pannukakku (pellillinen)

Puuro:
5 dl maitoa
0,75 dl mannaryynejä

Sekoita puuroon:
4 munaa
1 dl sokeria
5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kaardemummaa (laitoin tietenki 2)
1,5 tl vaniljasokeria

Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä puuro ja sekoita siihen muut aineet. Minä päästin puuron jähtymään liikaa, sillä puuro oli ehtinyt mennä jo aika tymäkäksi klöntiksi, jota oli melkoisen vaikea saada sekoittumaan muuhun taikinaan. Tomeralla vatkauksella sain loppujen lopuksi aikaan tasaisen taikinan. Siis: puuron ei tarvitse olla aivan kylmää, ja maito kannattaa lisätä taikinaan vähitellen, jotta vispaaminen käy kätevämmin.

Paista 225 asteessa n. puoli tuntia.

Tarjoile kermavaahdon ja hillon tai luumusopan kanssa. Meillä käytettiin tällä kertaa punaviinimarja-tähtianishilloa. Ehkä joulun alla voisi tehdä sitä luumusoppaakin. (Joulu on ihan kohta!)

Ei kommentteja: