18.9.2010

Tehokas lauantai?

Olen nukkunut univelkoja pois, käynyt juoksemassa kaatosateessa ja kokeillut vaikka mitä uutta ruokaa.* Tässäpä ne:



Punajuuripasta.
Summittaisen ohjeen otin täältä. Keitin punajuuren kuorineen vedessä, kastoin kylmään veteen ja revin kuoret pois. Laitoin pastaveden kiehumaan ja lämpenemään paistinpannun, jolla oliiviöljyä. Pastan kiehumisajan paistelin pilkottua punajuurta pannulla, ja sekoitin palaset kypsään pastaan ja laitoin sekaan vuohenjuustoa, mustapippuria, suolaa ja tilkan sitruunamehua. Vuohenjuusto oli kovaa, jota olin ostanut bataattikeitoa varten, - pehmeä juusto toimisi varmaankin paremmin, sinihome ehkä myös. Aioin laittaa päälle myös rucolaa, mutta olin niin nälkäinen, etten jaksanut lähteä kauppaan.




Omenapiirakka. Tätä varten lähdin sitten kauppaan ostamaan kananmunia ja creme fraichea. Ohje on alunperin tämmösestä blogista, mutta sitä kehuttiin myös samassa blogissa, josta tuo punajuuri-idea lähti. On muuten tosi hyvää, sanoisinko, että hyvällä tavalla kahvilamaista ehkä - pehmeää ja mehukasta. Tällä kertaa en edes vaihtanut mitään jauhoja grahamiin tai rukiiseen...

200 g sulatettua voita (Voi oli ostoslistassa, mutta unohdin silti ostaa --> korvaajaksi käy 2 dl rypsiöljyä + ripaus suolaa.)
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja (tai vähän yli)
1 muna
1,5 dl creme fraichea
1 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 - 4 omenaa
kanelia
sokeria
(vaahtera)siirappia
(n. 1 dl kaurahiutaleita)

Sekoita voi/öljy ja sokeri keskenään. Lisää jauhot (ei leivinjauhetta) ja erota n. kahvikupillisen verran taikinaa erilleen (tämä tulee piirakan päälle). Lisää muna, creme fraiche, vaniljasokeri, sooda ja leivinjauhe ja sekoita voimakkaasti tasaiseksi taikinaksi. Mulla taikina jäi tässä vaiheessa hyvin löysäksi, joten laitoin ehkä n. puoli desiä lisää jauhoja. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja lado päälle omenanpalat. Ripottele päälle kanelia ja sokeria - tosin piirakasta tulee varsin makea, joten tuon sokerin voisi ehkä jättää poiskin. Kaada päälle syrjään otettu taikina. Minä lisäsin tuohon päälletulevaan osaan noin desin kaurahiutaleita, jolloin päällyksestä tulee murumaisempi. Valuta päälle vielä vaahterasiirappia. En ole itse asiassa koskaan tainnut maistaakaan vaahterasiirappia, joten en osaa sanoa, millaisen lisän vaahterasiirappi tähän tuo. Laitoin siis tavallista siirappia, jota oli valmiiksi kaapissa. Edelleen: kun on kaapit jo valmiiksi täynnä, ei hotsita ostaa taas jotain uutta sinne... Paista piirakkaa 200 asteessa n. 20 - 30 minuuttia. Anna vähän jäähtyä ja syö vaniljajätskin kanssa.



Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: vaiva/maukkuus-suhteeltaan loistavat mikrotomaatit. Tämän keksin ihan ite, hohhoh: puolita tomaatti, iske lautaselle, valuta päälle vähän oliiviöljyä ja paljon mausteita (yrttejä, mustapippuria, suolaa - mulla tällä kertaa valmis "pasta basilico" -sekoitus). Iske mikroon täydellä teholla n. 40 sekunniksi - minuutiksi. Kaavi haarukalla suuhun samalla kun bloggaat, hyvvee on. Tee vielä toinenkin.

Tuo tomaatti on muuten torilta. Ostin, koska maksoivat vain euron kilo. Vaan vasta kojulle pysähdyttyäni ja muovipussin rullasta riivittyäni huomasin, että suurin osa tomaateista oli ylikypsiä, vähän homeisia, ruttusia yms. En enää kehdannut kuitenkaan perääntyä, joten etsin viisi siedettävää tomaattia pussiin kuitenkin. Kohtapa se alkaa olla tomaattiaika ohi. :( Sääntöni nimittäin on: tomaatteja ei osteta enää silloin, kun kilohinta ylittää kolme euroa. Talvella siirrytään porkkanaraasteeseen ja kaalisalaattiin, ja unohdetaan kesäiset vihannekset taas vähäksi aikaa. Tosin nyt syksyllä ei ehkä olekaan tehnyt enää hirveästi mieli salaattisalaattia, vaan uunijuurekset ja vaikkapa coleslaw houkuttelevat oikeastikin. Suunnittelin tekeväni joskus töihin evääksi juuri coleslaw'ta, jota laittaisin pitaleivän väliin tonnikalan kanssa. Ei mitään hajua mistä nyt tämmönen yhdistelmä tuli mieleen. Tai no olis se ainakin ihan kätevä toteuttaa töissäkin.

* Oikiasti olis pitäny kirjottaa tutkimussuunnitelmaa koko päivä.

3 kommenttia:

SakariSokeri kirjoitti...

Ihanan näköstä ja kuulosta makaroonia!
Pannulla paistetut punajuuret (ja kaali ja porkkana ja ja...) on kyllä hyviä, ei vaan tuu tehtyä.
Muistatkos muuten miten mummu syö tomaatin?

Sussu kirjoitti...

"Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa." Mulla tuli tätä tehdessä mieleen myös mummu ja pannulla paistettu puuro!

Mutta tomaatista en nyt oo ihan varma - voisko olla että halkaistuna ja sokeria päälle?

SakariSokeri kirjoitti...

Jep, näinhän se tekee :)