10.10.2010

Se sienisalaatti!

Här kommer det: suolasienistä tehty sienisalaatti! Ja olipa muuten hyvää - kiitos kälytykselle vinkistä! Ohje suunnilleen Hans Välimäen kirjasta Mummola - jossa on muuten se rössypottuohjekin, joka on edelleen testaamatta. Ehkä ens viikonloppuna (jos ollaan molemmat kotona).

Täsä mää nyt oon!


Sienisalaatti (suluissa omat muutokseni)

2 dl sieniä (--> 3 dl)
1l vettä
1 sipuli
2 dl kermaviiliä (Tulipa mieleeni: löysin kaupasta muistaakseni Juustoportin luomukermaviiliä.)
1 tl suolaa (ei tarvi, jos on suolasieniä)
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria tai sitruunapippuria (saatoin laittaa mustaakin)

Jos sienet ovat tuoreita, ryöppää ne ja valuta vesi pois. Tai jos käytät suolasieniä, liota niitä vedessä hyvä tovi, jotta enin suola lähtee. En tajunnut liottaa tarpeeksi kauan, ja salaatti oli vähän turhankin suolaista (mutta ah niin hyvää). Silppua sienet ja sipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Simppeliä ku mikä. Anna maustua jääkaapissa hetki.

Kuvassa sienisalaatti hengailee tosi hyvän teeleivän päällä. Tällä ohjeella tehtyä leipää voi syödä myös muutenkin kuin ihan tuoreena. Yleensä teeleivät tahtovat kuivua aika pahoiksi vähän aikaa ässehdyttyään. Parasta tämäkin toki tuoreena on. Leivän ohje on - kehtaanko edes tunnustaa - kirjasta nimeltä Joulukuun päiviä, jossa on kaikenmoista joulunaposteltavaa ja -askarreltavaa ja jota olen jo vähän salaa kuikuillut. Joko kehtaa laittaa jouluvaloja??? Jos vaan panis niinku tänne sisälle, ja ottais ne pois jos joku tulee?

Parempi teeleipä (n. 16 kpl - puolita tai tee vain kolmasosa-annos, jos haluat syödä tuoreena)

1 l vehnäjauhoja (tai korvaa n. kolmasosa grahamilla tai vaikka jollain hiutaleilla)
2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
150 g voita
3 munaa
3 dl ruokakermaa tai maustamatonta jukurttia (olen käyttänyt jukurttia)
voiteluun munaa (kah, enpä ole tätä huomannutkaan...)

Sekoita keskenään kuivat aineet ja pehmeä voi. Jos kotona on yleiskone, käy homma kätevästi sillä, ja jos ei ole, niin sormet taikinaan vaan. Lisää munat ja kerma/jukurtti sekoittaessasi. Kaavi taikina työpöydälle ja alusta vielä käsin (tai ole laiska siivoaja ja vaivaa vielä lisää siellä kulhossa). Tarvittaessa voi lisätä vähän jauhoja, mutta taikina saa olla pehmeää. Taputtele taikina n. 2 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla leipäsiä (tai ota kulhosta nökköjä ja taputtele suoraan pellille). Voitele halutessasi munalla ja paista 225 asteessa n. 12 min.

2 kommenttia:

SakariSokeri kirjoitti...

Nam mikä välipala!
Ompa mukava kuulla, että muutkin selailee salaa joulujuttuja! Täällä on paperitkin jo rapisseet tovin aikaa... Valoja meillä ei ANNETA laittaa ennen ensimmäistä adventtia :-/

Sussu kirjoitti...

Eikä edes niin salaa, kun siitä täällä kuuluttelee. ;)