9.10.2010

Tapahtui eräänä lokakuisena iltana

Rouva vietti kiireisen työviikon jälkeen perjantai-iltaa yksin kotonaan ja oli väsynyt. Väsyneenä ei kannata yrittää esim. tutkimussuunnitelman kirjoittamista, joten rouva päätti leipoa. Voisilmäpeliä-blogista hän oli bongannut herkulliselta vaikuttavat syyspullat, ja teki niitä puolitta... kaksinkertaistaen ohjeen. Taikinankin jätti rouva niin pehmeäksi, että pullista tuli oikein muotovalioita ja pöydältä piti siivota arviolta litra täytettä leipomisen päätteeksi. Rouvalla oli myös laatikossaan paperisia leivosvuokia, joita ei tule koskaan käytettyä mutta joita nyt kuitenkin käytettiin, mikä myös vähän levähdytti pullia (silikonivuoassa ne olisivat varmasti kauniimmiksi paistuneet). Mutta olivat pullat silti niin hyviä, että niitä lauantaiaamun kahvikupposten kanssa meni kaksi (eikä rouva valinnut pelliltä niitä pienimpiä).



Mikä näyttää pahalta mutta maistuu hyvältä?

Toisenkin leipomuksen rouva pyöräytti. Joskus kesällä oli hän opiskelijaruokalassa - josta hän ei enää saa opiskelijahintaista ruokaa ja on siitä vähän surullinen - syönyt muistaakseensa "juurespaistoksen" nimeä kantanutta lajia, jossa oli taikinapohjan päällä ikään kuin juureskiusausta. Juurespiirakaksikin sitä ehkä olisi voinut nimittää. Viime viikonloppuna taas rouva oli erään toisen rouvan syntymäpäivillä, ja siellä oli tarjolla mainiota jauhelihapiirakkaa, jonka ohjeen ensin mainittu rouva vonkasi itselleen ja sovelsi sitä omaan juurespaistokseensa. Siitäkin tuli ihan hyvvää, voisiko vaikka nimittää paremmaksi arkipöperöksi tahi varmaan ihan kivaksi työevääksi.


Juurespaistos (pellillinen)

Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
n. 1½ dl grahamjauhoja
1 dl vehnäleseitä
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tlk kermaviiliä

Täyte:
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 lanttu
1 (puna)sipuli
1 prk (200 g) tuorejuustoa (rouvalla oli savuporon makuista)
4 kananmunaa
n. 1 rkl kuivattua timjamia

Sekoita pohjan pehmeään voihin kuivat aineet ja lisää kermaviili. Lisää jauhoja tai tilkka nestettä, jos koostumus ei ole kiinteä mutta vielä helposti leviteltävä. Taputtele taikina pellille.

Raasta tai pilko juurekset pieneksi - ehkä kannattaa raastaa, jos ei pidä raastamista tympeänä ja vastenmielisenä (tämä pitää). Silppua sipuli. Lado juurekset taikinan päälle. Sekoita tuorejuusto, timjami ja kananmunat kulhossa, levittele juuresten päälle. Paista 225 asteessa ehkä puolisen tuntia (eli kunnes juurekset vähän ruskistuvat). Muitakin mausteita voi kokeilla, ja vaikkapa joku murusteltu feta olisi tässä varmasti hyvää. Täytteeseen voi sekoittaa myös kermaa - tällä ohjeella tehtynä munaseos oli vähän työläs saada riittämään koko täytteeseen.

Palsternakka - onko kauniimpaa juuresta olemassakaan? Haljunruskean kuoren alta paljastuu vitivalkoinen sisus.


Lisäys: Piirakka on oikein hyvää vaikka aamukahvilla, kun sen päälle höylää vähän juustoa ja lämmittää mikrossa. Ehkä täytteeseen tosiaan kannattaisi sekoittaa sitä juustoraastetta.

Ei kommentteja: