13.11.2010

No nyt: rössypottuja!

Mää oon soittanu Stokkan Herkkuun ja kysyny veripalttua (sanovat, ettei oo vuosiin ollu), miettiny että jaksasko lähtä Hakaniemen kauppahalliin rössyä ostaan ja aatellu että en jaksa, me ollaan harkittu rössyn tuomista Raahesta, pongattu Sittarista veripullo josa oli päiväys menny ja lopulta ostettu Rismasta pullo vielä käyttökeleposta pakastettua lehemän verta ja kannettu se kotia.

Tännään aamulla tehtiin rössy eli veripalttu eli verivanukas. Tai no A. teki ja mää kauhistelin vieresä. Ja nytte iltapäivällä sitte keitettiin ne potut siihen kaveriksi. A. oli koko tekemisen ajan ihan mielisään että kohta pääsee syömään rössypottuja ja mää suunnilleen itkua vääntiin. Rössypotut nyt vaan on ihan hirviää ruokaa. Ja sikshän mää tähän koko operaatioon alakoin, ku mun piti tojistaa itelleni, että ihan kaikkia kyllä nirsoilematta syön.

Kaunista.

Ja lopputulos oliki sitte semmonen, että vettiin rössypottuja kaks lautasellista. Sinnikkäästi vaan yritin olla aattelematta verisiä pesusieniä ja keskittyä makustelemaan ruokaa tosi analyyttisesti. Keiton teko alotettiin käristämällä kattilasa sipulia ja kinkkua, ja nuo kaks kyllä pelasti koko ruuan, ku antovat hyvvää makua liemeen ja jopa rössyynki. Vaan ens kerralla kuitenki taijetaan laittaa rössyä vähä vähemmän (sitä jäi yli eli seuraava kerta kyllä tullee), ku nyt sitä oli vähä turhan palijo. Joka lusikalliseen pitäs riittää rössyn kaveriksi jotaki muutaki.

Mutta meikä on nyt virallisesti kaikkiruokanen. Tai no verilättyjäkkään en oo vuosiin syöny, mutta seki ongelma selevitettään huomenna, ku tehhään lopusta verestä lättyjä. Pottumuusin kans en kyllä niitä pysty syömään ja aattelinki väsätä niille kaveriksi jonku juureskastikkeen. Vai onko se huijausta?

Rössy (annoksesta riittää kahteen satsiin rössypottuja)

2,5 dl verta
2,5 dl kalijaa
½ dl ohorajauhoja
1½ dl ruisjauhoja
½ tl soodaa
1 tl suolaa
½ tl meiramia (meilä ei ollu)
1 sipuli
voita

Pehemennä siliputtu sipuli voisa pannulla. Sekota sooda ja jauhot keskennään ja veri ja kalija keskennään ja yhistä kaikki ainekset. Paista kahesasaasa asteesa reilu puoli tuntia.

Rössy vuuasa.

Rössypotut (nelijä annosta; Mummolasta vähä sovellettu)

2 sipulia
1 rkl voita
100 g savukinkkua, pekonia tms.
4 pottua
vettä
suolaa
puolet rössysatsista

Silippua sipuli ja kinkku ja paista niitä kattilasa voisa. Lissää palotellut potut ja vettä sen verran että potut peittyy ja keitä kypsäksi. Kuutioi rössy suupalloiksi (ennemmin ehkä pieniksi ku issoiksi) ja kippaa sekkaan. Lissää vielä suola. Älä keittele ennää ettei rössy hirviästi murene.

Jäläkkäriksi mää tekkiin ruisleivästä jotaki pappilan hätävarraa muistuttavvaa. Meilä oli yli puolikas kuivahtanu luomuruislimppu, joka on kyllä tosi hyvvää mutta työlästä leikata, ja hyövynsin sen täsä. Ja sain upotettua tähän joskus kevväällä tehtyä punaviinimarjahilluaki, joka on seki kyllä hyvvää (laittoin siihen tähtianista ja maku on ainaki musta ihan hauskan lakritsinen) mutta harvon tullee laitettua hillua mihinkään. Tämänki ruuan ohoje oli siitä Mummola-kirjasta paitsi että siinä käskettiin käyttää pullaa tai ranskanleipää. Pulla ei kyllä meilä pääse kuivuun...

Pappilan hätävara rukkiista

kuivanutta ruislimppua
3-4 dl maitua
3 kananmunnaa
4 rkl sokeria (tai pistä puolet vaniljasokeria)
hillua tai marijoja

Palottele leipä ja pistä se likuaan muna-maito-sokeriseokseen aika pitkäksi aikaa että se ehtii pehemitä. Kippaa voijeltuun vuokaan ja lissää hillua tai marijoja ja paista kahesasaasa asteesa ehkä parikytä minnuuttia. Pullalle riittää vähempiki. Syö vaikka jätskin kans.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mutta hyvältähän tuo näyttää. Ootta te vaan aika sissejä, että teittä paltun alusta asti ite (no iliman sitä lehemän teurastusta)

Sussu kirjoitti...

Tämä tuntu vaativan vähemmän vaivaa ku se, että olis ettiny sen paltun valmiina jostain.

SakariSokeri kirjoitti...

Meleko reipasta! En oo ikkään ite teheny rössyä enkä kyllä verilättyjäkkään, ku kakarana kotona emännän kans.

Sussu kirjoitti...

Mutta edelleen korostaisin, että reippaus oli nyt olosuhteitten pakkoa, kun ei sitä rössyä kovin helposti kaupasta löyä. Tai no reipasta oli ehkä se, että tuota söin. ;)