1.12.2010

Terveyspiparit

"Nämä näyttää joltain terveyspipareilta", töissä sanottiin leipomistani pipareista. Sellaisiapa ne olivatkin, vaan mausta - väitän - ei terveellisyyttä huomaa. Mureampia nämä on kuin tavalliset piparit. Ja ehkä terveelliseltä näyttäminenkin vähenisi, jos olisi ahkera emäntä ja koristelisi piparit. Minen jaksanu ees yrittää ku en kumminkaan ossaa.

Keravan tonttupaja presents: ruispiparit. Kiitämme jälleen Pirkkaa ohjeesta.

Terveellisyydestänsä huolimatta nämä maistuvat:
viikonloppuna purkki oli vielä täysi.

Ruispiparit (n. 100 kpl)

250 g voita
2 dl sokeria (joista ainakin toinen voi olla tummaa)
2 dl siirappia
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
2 kananmunaa
n. 9-10 dl ruisjauhoja
2 tl soodaa

Kiehauta kattilassa voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Jäähdytä vähän, lisää kananmunat ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna kovettua yön yli ja leipase pipareiksi käyttäen apuna vehnäjauhoja. Edellisestä piparinleivonnasta on tässä pajassa aikaa jo kaksi vuotta, mutta ellen nyt ihan väärin muistele, niin vehnäjauhoista tehty taikina otti pöytään kiinni hanakammin kuin tämä. Paista 200 asteessa n. 4-8 min riippuen pipareiden paksuudesta.

Piparikasta joulukuuta!

2 kommenttia:

SakariSokeri kirjoitti...

Nää on oikiasti hyviä, oon joskus vuosia sitte maistanu. Ite taijan päätyä kaupan taikinaan, ei oo aikaa jättiannosta tehä ja pakkohan se on kakaroitten kans kuitenki leipua <:o)

Sussu kirjoitti...

Mulla viitseliäisyys meinaa enemmän loppua siihen leipomiseen kuin taikinan tekoon. Jos vois vain taikinan keitellä ja sitten sormien napsautuksella taikoa ne pipareiksi, niin olisin ihan tyytyväinen. :P Mutta ehkä tilanne muuttuu sitte ku on pienempiä leipojia mukana.